Kaydır işlevi Excel’de az bilinen ve fakat oldukça kullanışlı olan bir başka işlevdir. Temel olarak yaptığı bir referans hücreden belli sayıda satır ve sütun kayarak bir aralık veya tek bir hücre geri döndürüyor. Özellikle bir önceki bölümde anlatılan “Kaçıncı” formülü ile birlikte kullanılması durumunda harika sonuçlar alabileceğiniz ve değeri az bilinen bir formüldür. Bakıldığında İNDİS formülü gibi çalıştığı sanılsa da aralarında temek farklar var. Önce formül yazılışından bahsedelim:
=KAYDIR(Referans; SatırAdedi; SütunAdedi, Yükseklik, Genişlik)
Ne anlama geliyor. Sırası ile “Referans” alanına başlangıç hücremizin adresini giriyoruz. Bu hücre kaydırma işleminin başladığı hücreyi ifade ediyor.
Satır Adedi; Referans hücresinden ne kadar satır ilerleyeceğimizi ifade ediyor. İndis formülünden farklı olarak burada kaç satır ilerlemek istiyorsak o rakamı giriyoruz. İndiste bildiğiniz gibi referans hücresi de bu rakama dahil idi. Yine İNDİS formülünden farklı olarak bu formülde “-” rakam yazabilirsiniz. Değer + ise aşağı, – ise yukarı doğru ilerleme yapılır.
Sütun Adedi: Referans hücresinden ne kadar sütun ilerleyeceğimizi gösterir. Yine “-” rakam yazarsanız sola doğru kayma gerçekleşir.
Bu iki bilgiden sonra dikkat edilmesi gereken husus eksi rakam girilecek ise Excel’de tanımlı ilk hücre olan A1 hücresinden daha geriye giden rakamlar kullanılmaması gerektiğidir. Misal B2 hücresinden -2 satır ve -2 sütun girerseniz #BAŞV hatası alırsınız çünkü Excel’de B sütunundan önce sadece A sütunu mevcut ve mevcut ilk satır da 1 numaralı satır. B2’den 2 sütun önce ve 2 satır yukarıda bir hücre yok.
Yükseklik ve Genişlik: Kaydığımız hücreden başlayarak aşağıya ve yana doğru ne kadarlık bir alanı seçeceğimizi ifade eder. Her iki değer yerine “0” yazarsanız “#BAŞV” hatası alırsınız çünkü formülün, gittiği yerdeki 0 yüksekliğinde ve 0 genişliğinde aralığı al yani hiç bir hücreyi alma gibi bir anlamı olur. Bu nedenle bu iki alana en az 1 değeri yazmalıyız ki formül gittiğimiz hücrenin kendisini alsın ve değerini göstersin. Aşağıdaki resimde formülün nasıl çalıştığını gösterdim.
Resimde de gözüktüğü gibi KAYDIR formülü ile referanstan girilen değer kadar gidilen ilk hücrenin genişliği ve yüksekliği 1’dir.
Şimdi biraz farklı bir uygulama yapalım. Aşağıdaki linkte verdiğim dosyayı indirerek KAYDIR formülünün nasıl çalıştığını deneyebilirsiniz. Ben bir kaç örneği uygulayarak aşağıdaki videoda paylaştım.
Yukarıdaki ifadelerden anlaşıldığı gibi KAYDIR formülü de aslında hücre değeri değil hücre veya aralık referansı döndürüyor. Ve yine hücre referansı istenen her yerde rahatlıkla kullanılabilir.
Yukarıda örnekte kullandığım dosyayı da buraya tıklayarak indirebilirsiniz.
Şimdi farklı uygulamalar için önceki derslerde kullandığımız dosyamızı açalım ya da indirelim. Aşağıda linki bulabilirsiniz.
İndis formülünde olduğu gibi ilk 6. müşteriyi bulmak isteyelim. Formülümüz:
=KAYDIR($A$2;6;0;1;1)
Gördüğünüz gibi İNDİS formülündeki örnekten farklı olarak burada başlık satırını sayıya dahil etmedik.
Kaydır formülü ile farklı uygulamalar dosya içinde mevcut. Yine bu dosyada henüz gösterilmemiş bazı formülleri de kullandım. Bunları da ileriki bölümlerde anlatacağım. Şimdilik bu yazının sonuna geldik. Umarım sizler açısından faydalı olmuştur.
merhaba örnekte kullandığınız dosya da yaptığınız çok güzel elinize sağlık, fakat hemen altına da sayıları değiştirdikçe otomatik formül yapısını yapsaydınız nasıl yazıldığını veya hangi sayının nereye geldiğini çok güzel açıklamış olurdunuz..
Yorumunuz için teşekkürler. Fırsat bulduğumda dosyayı güncelleyeceğim
Erol bey size bir sorum olacaktı.
yapmak istediğim şey,
bir arama kutusu,
bir hücre içimde yazdığımı tablo içinde olanlardan arama yaptırıyorum burada DÜŞEYARA kullanıyorum… Ve aradığımı buluyorum sorun yok ama bunu geliştirmek istiyorum. Burada bulunan hücre diyelim ki P5 hücresinde, biliyorsunuz DÜŞEYARA ile aradığınız da hücre içinde olanı vermektedir.
Ama yapmak istediğim şey Bulunan P5 hücresine göre F5 teki veriyi almak…
burada DÜŞEYARA formülü işe yaramıyor bu yüzden, şu şekilde düşünüyorum.
DÜŞEYARA formülü ile veriyi bulmak ADRES formülü ile bulunan hücrenin adresini almak ve KAYDIR formülü ile F5 hücresinde ki veriyi alabilmek…
ama birbirlerine bağlayamıyorum…
– ADRES formülü içinde DÜŞEYARA formülü hata veriyor.
– KAYDIR formülü içinde ADRES formülü hata veriyor.
Soru : KAYDIR içinde ki (başv) yerine formül yazılabilir mi?
Soru : DÜŞEYARA formülü ile veriyi bulmak ADRES formülü ile bulunan hücrenin adresini almak ve KAYDIR formülü ile F5 hücresinde ki veriyi alabilmek… Bunu siz yapabilir misiniz?
bu konu da yardımcı olur musunuz?
Merhaba,
aşağıdaki yazıları okumanızı tavsiye ederim.
http://excelileharikalar.com/index.php/2020/02/23/ileri-arama-teknikleri-1/
http://excelileharikalar.com/index.php/2020/02/24/ileri-arama-teknikleri-2/
http://excelileharikalar.com/index.php/2020/02/25/ileri-arama-teknikleri-3/
teşekkürler 🙂 hallettim 🙂