Excel’de şarta göre sayma formülleri, belirli bir şarta sahip hücrelerin adetlerini bulmak için kullanılır. İlk başta biraz amaç dışı gibi görülebilir, en nihayetinde verinin kendisi ile iş yapmıyoruz ancak daha önce anlattığım KAYDIR, INDIS ve KAÇINCI gibi formüller ile beraber kullanıldığında çok çok güzel sonuçlar almamızı sağlayabilir. Şimdi isterseniz bu formüller nelerdir onlara bakalım. Sonrasında sırası ile açıklamalarını yapalım.

  • EĞERSAY
  • ÇOKEĞERSAY

Yapacağım uygulamalar için örnek dosyaya buradan erişebilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar
Etiketler: , ,
  1. Merhaba.
    Ben iki sutundaki metinlerin karşılığını toplamak istiyorum.
    yani istanbul da kalan kızlar.
    istanbul da kalan erkekler
    kartal da kalan erkekler
    kartalda kalan kızlar
    gibi farklı toplamlar almak için nasıl bir formul yapmalıyım.Teşekkürler

    • farklı kıstaslara göre toplama yazımda benzer toplama işlemlerinin nasıl yapılacağından bahsetmiştim.

  2. Merhaba, ben belirli bir saat aralığında olan verilere belirli bir değer vermek istiyorum. Mesela verinin saati 10:00:00 ile 13:00:00 arasındaysa OK yazsın değilse YOK yazsın gibi. Yardımcı olabilir misiniz

    • Merhaba,
      EĞER(VE(MOD(ŞİMDİ();1)>=ZAMANSAYISI(“10:00:00”);MOD(ŞİMDİ();1)<=ZAMANSAYISI("13:00:00"));"OK";"YOK") formülü ile çözebilirsiniz.

    • Merhaba, Metin içeren 2 hücreyi karşılaştırıyorum, birinde Türkçe karakter var diğerinde yok, Türkçe karakteri göz aradı ederek karşılaştırma yapmanın yolu var mı

      • merhaba,

        bunun basit bir yöntemi yok. ya iç içe yerinekoy formülü ile tüm Türkçe karakterlerin yerine İngilizce olanları getireceksiniz ya da bir makro ile bu işlemi yapacaksınız. bazı formüller ile bu karakterleri silmek mümkün ama karşılaştırma esnasında sorun çıkarır.

  3. Merhaba,

    Ben iki sayı aralığındaki sayıları sayan formülü arıyorum ama bir türlü bulamadım. Yardımcı olabilir misiniz?

    • merhaba,
      Biraz daha açık olabilir misiniz? Bu sayılar iki farklı hücrede ve arada kalan hücrelerdeki sayıları mı toplamak istiyorsunuz?

  4. merhaba benim istediğim tam olarak şu
    A A A D D : Burası tek bir hücre
    A : Burası da alttaki hücre, yani üstteki B2 hücresiyse burası B3 hücresi.
    Benim isteğim ise buradaki A sayısını yazan formülü bulmak. Yanı burada 4 tane A var. Bunu çıkaran bir formül istiyorum. Yardımcı olabilir misiniz?

    • merhaba
      Bu A rakamlarının hepsini mi çıkarmak istiyorsunuz? sadece en soldakikini mi? rakam kaç basamak? aralarındaki ayrım hangi karakter ile (boşluk, virgül vs.) buna göre eğer sadece en soldakini alacak iseniz ve aralarında boşluk var ise –SOLDAN(B1;BUL(” “;B1)-1) formülü ile çekebilirsiniz. eğer tüm rakamları çekmek istiyorsanız bunun için –SAĞDAN(B1;UZUNLUK(B1)-BUL(” “;B1)) formülü ile metnin geri kalanını çekmeniz gerek.

  5. Merhabalar;

    Ben bir sütundaki değerlerin saydırılmasını istiyorum fakat aynı değerleri 1 kez saymasını istiyorum. Bunu nasıl yapabilirim?
    Teşekkürler.

    • Merhaba,

      Değerlerin B2:B12 aralığında olduğunu varsayarsak =TOPLA.ÇARPIM(1/EĞERSAY(B2:B12;B2:B12)) formülü ile istediğiniz sonucu bulursunuz. Ancak burada hangi değerden kaç tane olduğunu değil toplamda kaç tane benzersiz değer olduğunu bulur. Bilginize.

  6. Merhaba,

    Benim a1 sutününde tarihler var b1 sutününde harfler var (a,b,c,d) başka bir hücrede ocak ayındaki a, ocak ayındaki b, … gibi saydırma yapabilir miyim?

    • Merhaba,

      1. satırda sütun başlıkları, 2 satırdan itibaren değerlerin olduğunu var sayarsak aşağıdaki formülü kullanabilirsiniz.

      =METNEÇEVİR($A2;”aaaa”) &” ayındaki ” &$B1

  7. Merhaba Hocam,

    Bir satırdaki belirli bir aralıkta sıfırdan büyük rakam içeren en son hücreyi nasıl bulurum?

    Örneğin: F2 hücresindeki 8 değerini alıp B2 hücresine yazmak istiyorum.

    C2 D2 E2 F2 G2 H2
    4 0 6 8 0 0

  8. SIRA NO T.C. KİMLİK NO ADI SOYADI BELGE TARİHİ KAÇ DEFA BELGE ALDIĞI KAÇINCI DEFA
    1 1234 ali 1.01.2020
    2 1235 ahmet 2.02.2020
    3 2145 hasan 1.02.2020
    4 1452 ali 3.02.2020
    5 3256 hasan 4.01.2020
    6 4857 mehmet
    7 6579 veli
    C sütunundaki isimlerin E sütununda
    kaç kez belge aldığını göstersin, her yeni isim de listenin altına eklensin.
    Şöyle ki;
    KAÇ DEFA BELGE ALDIĞI KAÇINCI DEFA
    ali 2
    ahmet 1
    hasan 2
    mehmet 1
    veli 1
    ……. 1
    ……. 1

    • Burada gösterdiğim yöntemler ile bunu hesaplayabilirsiniz? tam olarak nere takıldınız?

  9. Merhaba, Ben sabit bir tarihten sonraki güncel tarihe kadar olan ayları saydırmak istiyorum
    bunu nasıl yapabilirim. Yardımınız için şimdiden teşekkür ederim

    • Merhaba,

      ETARİHLİ(BAŞLANGIÇ_TARİHİ;BUGÜN();”M”) formülü ile yapabilirsiniz. Eğer günleri dahil etmeyecekseniz =AY(BUGÜN())-AY(BAŞLANGIÇ_TARİHİ) formülünü de kullanabilirsiniz. Bilgi olara ETARİHLİ formülü Lotus uyumluluğu için eklenmiştir ve Excel Tarih işlevleri içinde yer almaz.

      Saygılarımla

  10. Tekrar Merhaba Erol bey,
    Devam ettiğim programda bir yerde takıldım, eğer mümkünse bir çözüm yardımı rica edeceğim. Bir sayfada yazılı olan satırları baska bir çalışma sayfasına aktarıyorum fakat ilk sayfada sildiğim satırları ikinci sayfada boşlukları kaldırarak otomatik olarak sıraya girmesini istiyorum. Epey araştırdım fakat bir komut bulamadım. Yardımınız için şimdiden teşekkür ederim.

    • Merhaba,

      Bunu formüllerle yapmak istiyorsanız =TOPLAMA(15;6;SATIR(Sayfa1!$A$1:A100)/(Sayfa1!$A$1:$A$100<>“”);SATIRSAY(Sayfa2!$$B1:$B1)) gibi bir formülle hangi satırlarda veri olduğunu bulmalı ve çıkan sonucu İNDİS formülü ile istediğiniz hücredeki değeri çekmek için kullanmanız gerekmekte.

      Saygılarımla,

  11. Merhaba,
    Elimde iki sütunda aşağıdaki gibi veriler var.
    01.09.2020 Ankara
    01.09.2020 Ankara
    01.09.2020 Ankara
    04.09.2020 İzmir
    04.09.2020 İzmir
    04.09.2020 İstanbul
    04.09.2020 İstanbul
    07.09.2020 Ankara
    07.09.2020 Ankara

    Başka bir sütunda, aynı tarihteki aynı şehirleri 1 olarak sayıp, daha sonra bunları toplamak istiyorum. Yani sonuç olarak Ankara=2 İzmir=1 İstanbul=1 sonucunu almak istiyorum. Bunu nasıl yapabilirim? Teşekkürler.

      • Merhaba,

        Metni okudum ancak tam olarak ne yapmam gerektiğini çözemedim. Yapmak istediğimi daha açık bir şekilde anlatmam gerekirse, =EĞERSAY(E2:E195;”Ankara”) formülü ile bana lazım olan toplam Ankara seyahatlerini(5) bulabildim. Ancak bana bir de gün bazında Ankara’ya kaç gün seyahat edildiği lazım. Yani gün ve şehir değişkenine göre bir formül yazmam gerekiyor. Bunu çokeğersay ile denedim ancak tam bir formül oturtamadım. Çünkü aynı günleri 1 olarak saydırmayı yapamadım(01.09.2020 tarihindeki 3 Ankara seyahatini blok olarak 1 kez olarak saymak). Araştırdım ancak bunu karşılayacak bir formül bulamadım çokeğersay ile işin içinden çıkabileceğime de emim değilim. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

        • Merhaba,

          EĞERSAY yerine ÇOKEĞERSAY işlevini kullanmanız lazım. Aynı sayfada ilgili işlevin açıklaması da mevcut.

          Saygılarımla,

  12. merhaba,
    Yatay satır içerisinde sütunlara bölünmüş bir tabloda sadece belirli isimleri taşıyan sütunları saydırmak istiyorum.
    örneğin;

    SAAT FAZLA MESAİ ÜCRETSİZ İZİN SAAT FAZLA MESAİ ÜCRETSİZ İZİN SAAT FAZLA MESAİ ÜCRETSİZ İZİN

    gibi bir satır sonunda sadece kaç defa “saat” ya da kaç defa “fazla mesai” girildiğini saydırmak istiyorum. makro yazmadan bir yöntem var mı?
    yardımcı olursanız sevinirim.

      • hocam sorunum şu, sanırım ya yanlış formül kullanıyorum ya da bir kısaltmayı yanlış kullanıyorum.
        benim derdim her bir “saat” yazan ya da “gün” yazan ve tekrar eden sütunların altında sadece veri girilmiş olanları saymak.

        SAAT FAZLA MESAİ ÜCRETSİZ İZİN SAAT FAZLA MESAİ ÜCRETSİZ İZİN SAAT
        10 1 1 1 1 5 1 1 1 1 1

        olarak varsayarsak örneğin ben saat başlığı içeren sütunlar içerisindeki toplamı değil kaç hücreye veri girildiğini ayırmak istiyorum yani varmak istediğim sonuç 16 sayısı değil, 3 sayısı.

        nerede yanlış yapıyorum?

        yardım için şimdiden teşekkürler.
        Saygılarımla.

  13. merhaba,
    birhakediş hesabı yapıyorum ve karşılaştırmam gereken çok fazla sütun ve satırda rakamlar var. Sağlama yapmak veya hatalı rakamları bulmak için satır başı veya sütun başındaki hücreleri dikkate almaksızın, sadece rakam grubunu içeren satır ve sütunları tablo olarak seçiyorum. cınditional formattin (şartlı koşullandırma) ile aynı olan rakamları buluyorum. FAkat aynı olan rakamlar dağınık bir halde olduğu için hangi rakamdan kaç tane olduğunu bir türlü saydıramadım.
    Yatayda ve dikeyde 10ar sütun olduğunu düşünün. buradaki 100 hücrede hesaplamalardan gelen farklı metraj veya puantaj rakamları var. bu 100 hücrelik gruptaki farklı rakamlar içinde birbirinin aynı ve birkaç kez tekrar etmiş rakamlar var fakat dağınık. Duplicate ile tespit etmekte sorun yok. Derdim bu rakamları bulup ayırıp, hangi rakamdan kaç tane var görmek (örnek olarak 100 hücre dedim..aslında 1685 hücre içinde bu benzeşmeleri tespit etmek)
    DAha önce iki yan yana sütun veya satırı yanyana getirip hesap hatalarını buluyordum ama bu sefer işim biraz karışık. eğersay içinde ” değer” kısmına duplicate i ilişkilendiren bir komut yazabilirsem muhtemelen ayıracak. Eğer makro yazmak gerekiyorsa şimdiden vazgeçtim 🙂

    TEşekkürler.

  14. Hocam Merhaba,

    Ben bir malzemenin depoya kaç defa geldiğini hesaplamak istiyorum.Fakat örnek olarak;

    A malzemesinin stok numarası ab10 ve seri numarası cd20,
    B malzemesinin stok numarası ab15 ve seri numarası cd20,

    Yani her malzemenin farklı stok numarası var fakat, 2 veya 3 malzemenin seri numaraları aynı olabiliyor,
    Ben istiyorum ki Stok numarası ile Seri numarası yanyana gelirse; kaç defa geldiğini saysın, aynı değilse ilk defa gelmiş gibi 1 yazsın.

    Bir türlü bulamadım hocam bir fikriniz var mı konu hakkında.

    Şİmdiden teşekkür ederim hocam.

    • Merhaba,

      ÇOKEĞERSAY işlevi ile çözebilirsiniz. Bu yazımda 2’sini de anlattım ancak yukarıda sekme kısmında diğer işleve girebiliyorsunuz. Sanırım bu ikisini birbirinden ayırmam gerek. Çoğu kişi ikici sekme olduğuu atlıyor.

      Saygılarımla,

  15. TOPLA.ÇARPIM((ÖLÜYARALIKAZAGİR!$C:$C=”OCAK”)*(ÖLÜYARALIKAZAGİR!$GY:$GY=”*”)*(ÖLÜYARALIKAZAGİR!$HM:$HM)) formülünde (GY) hücresine 1 2 3 4 gibi rakamlar yazdığımda artırma yapmıyor. (*) işaretini yazınca artırma yapıyor.

    • Merhaba,
      TOPLA.ÇARPIM formülü ile joker karakterler kullanılamıyor. Bunun yerine “UZUNLUK(GY:GY)>0” gibi bir ifade kullanmanız veya ÇOKETOPLA işlevini kullanmanız gerek.

  16. Merhaba hocam
    Bir sorum olacak Eğersay formülündeki aralığımız aynı ama birden fazla ölçütümüz varsa bunu çokeğersay kullanarak yaptığımızda çok uzun oluyo daha kolay bir yol var mı
    Mesela kırmızı sarı yeşil elmalar olsun

    Çokeğersay(A1:A10;”elma”;B1:B10;”yeşil”)+Çokeğersay(A1:A10;”elma”;B1:B10;”sarı”)

    sadece bu iki rengi bulmak istiyoruz ama bu formül çok uzun oluyo renk fazla olduğunda Kısa bir yolu var mı?

    Birde Eğersay(A1:A10;ölcüt) ölcüt olarak hem elma hem armutları saymasını istiyorum nasıl yaparım?

    Teşekkür ederim şimdiden.

    • Merhaba,

      Bunu TOPLA.ÇARPIM(1*(A1:A10=”elma)*((B1:B10=”sarı)+(B1:B10)=”yeşil”)) formülünü kullanarak yapabilirsiniz.

  17. SELAMLAR SON DOLU HÜCRENED SONRAKİ BOŞ HÜCRELERİ NASIL SAYDIRABİLİRİM YARDIMCI OLUR MUSUNUZ SAYGILAR

    • Merhaba,

      Herhangi bir değer ise =BAĞ_DEĞ_DOLU-SAY(A:A;”*?”)+1
      Rakam ise =BAĞ_DEĞ_SAY(A:A)+1

      formüllerini kullanabilirsiniz.

      Saygılarımla,

  18. Merhaba,

    Excel dosyasında, satırlarda muhtelif tarihler var. A2 hücresinde de bugünün ya da aysonunun tarihi oluyor. Satırbaşında, o satırda A2 deki tarihe eşit ya da küçük olanların kaç tane olduğunu nasıl saydırabilirim?

    Kolay gelsin.

  19. merhaba,
    bir tablomda a kolonunda 01.05.1960 formatında tarihler var. diğer koşullarda sorun yok ama çokeğersay için tarih alanından sadece yıl olarak bakmak istiyorum. diğer koşullardan sonra yıl 1960 (her yıl için bakacağım ) koşulunu yazamıyorum.
    şehir ankara , ilçe çankaya vs. sonra da yıl 1960 olanları say demek istiyorum.

    ana sayfada tarih bilgisinin yanına yıl eklersen çözüm oluyor ama liste 01.05.1960 formatında geldiğinden buna uygun yapmak istiyorum.
    teşekkürler

    • Merhaba,

      Koşul olarak yılın ilk gününden büyük, yılın son günündan küçük olanları eklemeniz gerek. Misal A1:A120>=TARİHSAYISI(“01.01.1960”) ve A1:A120<=TARİHSAYISI("31.12.1960") şeklinde 2 ayrı koşul ekllemelisiniz. Saygılarımla,

  20. Selamlar. bir exell tablosundaki sütunda; 1- son doludan sonraki boşları say ve 2- dolguları renklere göre say formüllerini nasıl yapıyorduk

    • Merhaba,

      İlk sorunuz için tam olarak amacınızın ne olduğunu anlamadım. Ancak BAĞ_DEĞ_DOLU_SAY(A:A)-SATIRSAY(A:A) gibi bir formül ile toplam boş satır sayısı bulunabilir veya =ARA(2;1/(B2:B15<>0);SATIR(B2:B15)) ile hangi satırda veri olduğunu bulup sonrasında toplam satır sayısından çıkarabilirsiniz.

      2. soru için tam olarak bir formül yok. Makro yazılabilir, renge göre filtreleme yapılarak ALTTOPLAM formülü kullanılabilir. Ya da eski Excel 4.0 makro komutu kullanılabilir. Bunun için misal “RenkAl” diye bir isim tanımlamak gerekiyor, başvuru kısmına da GET.CELL(38; Sayfa1!$A1) yazmanız gerek. Adres kısmını kendi tablonuza göre ayarlamanız gerek. Sonrasında renk kodunu almak istediğiniz satıra =RenkAl komutu yazarsanız bu durumda o satırın arka plan renk kodunu elde edersiniz. Sonrasında EĞERSAY formülünü kullanmanız gerek. Ancak GET.CELL komutu Türkçe Excel üzerinde hiç kullanmadım. ve Excel 4.0 makro komutu olduğundan destek konusunda sorun olabilir.

      • ilk sorumdaki amaç, nöbet icmalindeki personelin son tutmuş olduğu nöbettler işli. son tutmuş olduğu nöbetten bu güne kaç gün geçmiş onu bulmak. ikinci sorumda ise hafta sonları resmi tatiller ve bayram tarihleri farklı dolgu renkleri ile dolduruldu. personel bu günlerde kaç kez döbet tutmuş onu saymak. saygılar.

        • Merhaba,

          Personelin en son hangi tarihte nöbet tuttuğunu bulmak için KAÇINCI ile aradığınız nöbet değerinin hangi hücrede olduğunu bulabilir, KAYDIR işlevi ile bunun tarihini elde edebilirsiniz. Bunlar yerine ARA veya ÇAPRAZ ara işlevlerini de kullanbilirsiniz. Elinizde en son nöbet tarihi olacaktır.

          Toplam Gün sayısını bulmak için iki tarihi birbirinden çıkarırsanız gün olarak toplam farkı bulursunuz. Tatiller hariç iki tarih arasındaki farkı bulmak için TAMİŞGÜNÜ ve TAMİŞGÜNÜ.ULUSL kullanabilirsiniz
          http://excelileharikalar.com/index.php/2020/07/04/tamisgunu/
          http://excelileharikalar.com/index.php/2020/07/04/tamisgunu-ulusl/
          Bu işlevlerde yukarıda en son nönet tarihi işlevini ve BUGÜN işlevini beraber kullanmanız gerekecektir.

          Eğer tarihin belli bir tatile denk gelip gelmediğini bulmak isterseniz tatil tarihlerini bir tablo halinde tutmanız gerek. Ve bu tarihleri aralık olarak değil, tüm tarihler ayrı bir satırda olacak şekilde hazırlamanız gerek. Sonrasında KAÇINCI formülü ile istediğiniz tarihi bu tabloda aratabilirsiniz. Eğer formül hata döndürürse tatile denk gelmiyor demetktir. herhangi bir sayı geri döndürüyorsa tatile denk geliyordur.

          Bir günün haftasonu olup olmadığını bulmak içinde HAFTANINGÜNÜ işlevini kullanabilirsiniz.
          http://excelileharikalar.com/index.php/2020/07/04/haftaningunu-islevi/

          Tablonun genel yapısını bilmediğim için sonrasında yapacağınız işlem biraz size kalıyor. Eğer Gant Çizelgesi gibi sütun başlıklarında tarihler, satırlarda personel isimleri var ise son iki formülü bir EĞER ile birleştirip sonucunu ilgili hücreye yazdırıp EĞERSAY işlevini kullanabilirsiniz.

          Saygılarımla,

  21. Bu tabloda kaç tane metin mevcut bulmak için ufak bir hile yapacağız, daha önce anlattığım joker karakterleri hatırlıyor musunuz? Hatırlarsanız “*” karakteri birden fazla harf yerine geçiyordu, işte burada kıstas kısmına “*” yazarsak sadece metin girilmiş hücrelerin adetlerini buluruz, örnek:

    =EĞERSAY($B$2:$I$41;”*”) ben hücrelerdeki toplam harf rakam adetlerini görmek istiyorum.

    örnek D5 ile D10 yazan yerde ocak yazan hücrelere karşılık a5 ile a10 da yazan yerde toplam harf ve rakamların sayısı ? =ÇOKEĞERSAY(Den.kontrol!H8:H11;”OCAK”;Den.kontrol!C8:C11;”*”) – burada sadece harfleri buluyor ben aynı zamanda hem harf hemde rakamları bulmak ıstıyorum

    • Merhaba,

      Boş olmayan hücreleri bulmak isterseniz “<>” şartını kullanabilirsiniz.

      Saygılarımla,

  22. Hocam merhabalar,

    Aynı excel içindeki farklı bir sayfadaki bir sütunda 2022 yılındaki 0dan büyük koşullu değerleri nasıl saydırabilirim.

  23. Merhabalar Hüseyin ben,

    Excelde sayıları renklerine göre toplamak için eklenti yaptım internetten izleyerek. gayet güzel oldu fakat burada bir sorun daha karşıma çıktı. personel puantajı yapıyorum aşağıdaki gibi hafta sonlarını çalıştı ise kırmızı ile 1 yazıyorum çalışmadı ise HT şeklinde. sorun şu ki; satırı toplatırken içinde metin yazdığımda aşağıdaki gibi #değer işareti çıkıyor. yardımcı olabilirmisiniz nasıl çözerim bu konuyu. iyi çalışmalar dilerim

    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

    – – – – – – – – – 1 1 HT 1 1 1 1 1 1 HT

Leave a Reply