Değişken aralık nedir? Excel’de isim tanımlama çok faydalı olsa da sabit bir aralığı göstermektedir. Ne anlama geliyor bu? Bu aralığı bir kere tanımladığınızda sabit kalır ve özellikle bir tablo halinde sürekli güncellenen aralığı bu şekilde tanımlarsanız, isim’in gösterdiği alan kendini güncellemez ve isme müdahale edip gösterdiği aralığı değiştirmemiz gerekir. Bu da hem zaman alır hem de birden fazla kullanıcısı olan dosyalarda farklı kullanıcıların bu işlemi yapmayı atlaması nedeni ile hatalara neden olur.

Peki bu işi otomatik olarak yapabilen bir sistem olsa çok güzel olmaz mıydı? Bu yazımda Excel işte tam olarak bunu nasıl yapabileceğinizi göstereceğim. Belirli verilerin yer aldığı bir tabloda, şartlara ve eklemelere göre kendisini otomatik olarak güncelleyen aralıkların nasıl tanımlanabileceği, belirli şartı sağlayan değerlerin yer aldığı aralıklara nasıl erişilebileceğini gösteren çeşitli uygulamalara yer vereceğim. Bu yazımda anlattığım örnekleri uygulayabilmek için öncelikle şarta göre sayma, indis, kaydır formüllerini anlattığım diğer yazılarımı okuyun. Bu formülleri burada sıklıkla kullanacağım.

Aşağıda farklı uygulamalar için örnekler mevcut. İlk sekmeden itibaren kademeli olarak ilerleyebilirsiniz. Yada buradaki ilk tabloyu kopyalayarak tüm örnekleri bu tablo üzerinden çalışabilirsiniz.

Oldukça uzun ve kapsamlı bir yazı olduğunu düşünüyorum. Bu formülleri kullanarak tamamen güvenli ve sonrasıda sürekli güncelleme istemeyen bu sayede daha az hata oluşan otomatik raporlar, tablolar, grafikler oluşturabilirsiniz. Umarım sizlerde benim kadar eğlenmişsinizdir. Her zaman olduğu gibi örneklerde kullanılan dosyayı buraya tıklayarak indirebilirsiniz.

Son olarak değişken aralığın belkide tek zaafı olan özellikten bahsedeyim. Değişken aralıklara başka çalışma kitaplarından referans veremezsiniz. Yani birbirinden bağımsız iki çalışma kitabınız olsun. Bu iki kitabın birinde tablolarınız ve değişken aralık gösteren isimleriniz olsun. Diğer çalışma sayfasında ise bu sayfadaki değişken aralık gösteren isimler içeren formül yazdığımızı düşünelim. Bu durumda eğer değişken aralıkların olduğu dosya açık değil ise formüller hata verecektir ve güncelleme yapsanız dahi veriler okunmayacaktır.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar
Etiketler: ,

Leave a Reply