Merhaba,
Bu yazımda hücrelerin içinde yer alan metinler üzerinde işlem yapan formüllerden bahsedeceğim. Genelde metin üzerinde ne tür bir ihtiyaç duyabiliriz? Öncelikle bu sorunun cevabına bakalım. Excel’de en sık karşılaştığım sorunlarda biri de farklı kaynaklardan aldığım verilerin karmaşık olarak gelmesi olmuştur. Bazen rakamlar ile metinler karışabiliyor, örnek olarak fiyat yanında para birimi yer alması sonucu rakamın metin olarak gözükmesi, veya sizin istediğiniz şekilde veya formatta gelmiyor olabilir. Tarihlerin metin, isimlerin fazladan gereksiz karakter (boşluk gibi) ile geldiğini veya ad-soyad birleşik olan ismin aslında ad ve soyad olarak iki bitişik hücreye bölünmesi gerektiğini düşünün. Bu durumda metni istediğimiz sonucu elde etmek için nasıl bölebiliriz veya istediğimiz gibi gösterilmesini nasıl sağlayabiliriz? Hangi formüllerden yararlanabiliriz? Aşağıdaki sekmelere tıklayarak öğrenebilirsiniz.
Metin Formülleri
YERİNEKOY Formülü
DAMGA Formülü
SAYIYAÇEVİR Formülü
DEĞİŞTİR Formülü
BİRLEŞTİR Formülü
TEMİZLE, KIRP Formülleri
YİNELE Formülü
UZUNLUK Formülü
BUL, MBUL Formülleri
PARÇAAL Formülü
SOLDAN Formülü
SAĞDAN Formülü
Yazıda geçen ASCII ve UNICODE için kısa bir açıklama yapma gereği hissettim. Öncelikle ASCII ile başlayalım. İlk bilgisayarlar farklı firmalar ve farklı standartlar ile geliştirildi. Ancak özellikle network yapısının gelişmesi ile bu bilgisayarların birbiri ile haberleşmeye başlaması söz konusu oldu. Bu aşamada bilgisayarlar belli harf ve rakamları tanımlamak üzere kendi içlerinde kendi üreticilerinin geliştirdiği özel kodlar kullanıyordu misal A harfini tanımlamak için 65 rakamı gibi. Ancak network üzerindeki bu farklı bilgisayarların birbirleri ile haberleşmesi esnasında bu kodların birbirinden farklı olması haberleşme hatalarına sebep oldu ve hali ile bir standart geliştirme ihtiyacı ortaya çıktı. ASCII (askee olarak okunur) Amerikan Standart Kodu anlamına gelmekte ve haberleşme esnasında oluşacak hataları engellemek amacı ile İngilizce Alfabesinde yer alan her bir karakter ve rakam için standart bir kod içerir.
Unicode nedir o zaman? ASCII bilgisayarların bütün dünyada yaygınlaşmasının ardından diğer dillerde kullanılan özel harfleri ve rakamları tanımlamak için yetersiz gelmeye başladığından yerine geçecek standart bir kod geliştirme ihtiyacına istinaden devreye alınmıştır. Tüm dillerdeki tüm özel harfleri ve rakamları barındıran geniş bir standarttır.
ASCII kodlarının güncellenmesi günümüzde durdurulmuştur ancak UNICODE günümüzde hala yeni eklemeler alarak güncellenmektedir. UNICODE karakter kodları tablosuna burayı tıklayarak erişebilirsiniz.
Metin formülleri için anlatacaklarım şimdilik bu kadar. Burada anlatılan formüller Excel 2010 sürümünden itibaren kullanılabilir. Metin isteyen formüllerde metin yerine rakam da kullanabilirsiniz. Bazen rakamları metin olarak ele almak avantaj sağlayabiliyor. Özellikle bir rakamı ondalıklı kısımdan itibaren almak yada binler, yüz binler olarak ayırmak istediğinizde fayda sağlayabiliyor.
bi konudayardım edebilir misisniz