Bu yazımda biraz kopyala yapıştır seçeneklerine değinmek istiyorum. Çok sık kullanılmasına rağmen yetenekleri tam olarak bilinmeyen ancak 2010 sürümünden itibaren oldukça fazla özelliğe kavuşmuş olan yapıştırma seçeneklerine nedir, hangi yeteneklere sahiptir işimizi nasıl daha kolay hale getirebilir… Hemen başlayalım.
Bu arkadaşa ulaşmanın ilk yolu bir hücreden kopyalama yapıp sağ tıklayarak “Yapıştırma Seçenekler” kısında listelenmiş ve en sık kullanılan seçeneklerin simgelerine tıklamaktır. Daha fazla seçeneğe ihtiyacınız var ise hemen alt tarafta yer alan “Özel Yapıştır” seçeneğine tıklayarak açılan yeni menüdeki simgeleri kullanabilirsiniz. Dikkat ederseniz bu menünün en son seçeneği yine bir “Özel Yapıştır” seçeneğidir. Bu özelliğe en son değineceğim.
Bu menüye ulaşmanın bir başka yolu da yapıştırma işlemi sonrasında hücre alt kenarında beliren simgeye tıklamaktır.
Şimdi bu menüdeki seçenekler 4 başlık altında özetlenebilir.
- Yapıştır
- Değer Yapıştır
- Formülü Yapıştır
- Biçimlendirme Yapıştır
Yapıştır (CTRL+P)
Hücre içeriğini ve formatını bire bir yeni hücreye yapıştırır. Eğer hücre içinde bir formül var ise formül, değer var ise değer olarak yapıştırılır.
Burada bir özelliğe değinmek gerek. Excel’de formül kopyaladığınızda formül içindeki adres bilgileri, formülün yer aldığı hücre adresi ile yapıştırdığınız hücrenin adresi arasındaki sütun ve satır farkına göre kaydırılarak aktarılır.
Ne anlama geliyor? Misal B6 hücresinde yer alan TOPLA(B2:B5) gibi bir formülü B6 hücresinden D10 hücresine kopyaladığımızı varsayalım. Bu durumda Excel iki hücrenin adreslerini alarak aralarındaki satır ve sütun farkını çıkarır. Bu örnekte B6-D10 satırda 4 sütunda 2 fark var. Excel bu farkı formül içindeki tüm adreslere uygular ve formülümüzde yer alan B2:B5 ifadesi bu adreslerin sütununa (B sütunu 2. sütun) 2 tane sütun, satırına da 4 satır eklenerek D6:D9 haline getirilir ve TOPLA(D6:D9) formülü elde edilir.
Ancak eğer formülün adreslerinde $ işareti ile sabitleme yapıldıysa yani $ işareti sütun ve satır ifadelerinin hangisinin önünde kullanıldı ise anlattığım ekleme işlemi o kısım için uygulanmaz. Örnek olarak TOPLA($B2:$B5) gibi bir formül kullanıldı ise bunu kopyalayıp D10 satırına yapıştırdığınızda sadece satır kısımları güncellenir. Sütun kısımları sabit kalır ve formülümüz TOPLA($B6:$B9) haline gelir.
Eğer TOPLA(B$2:B$5) gibi bir formülü kopyalayıp yapıştırırsanız yeni formülümüz TOPLA(D$2:D$5) şeklinde olacaktır.
Eğer hem satır hem sütunda $ işareti kullanıldı ise formül değiştirilmeden yeni sütuna kopyalanır. Bu durum hem iyi hem de kötü sonuçlar doğurabilir. Eklemekte fayda var bu özellik formül kopyalama yaptığınız tüm seçenekler için geçerlidir. Bu nedenle formül kopyalama yaptığınızda mutlaka formülün başvurduğu aralığı kontrol edin. Aşağıdaki videoda bu anlattıklarımı kısaca göstermeye çalıştım.

Değer Yapıştır
Üzerinde 123 ifadeleri bulunan 3 tane seçenek bulunmakta. Bunlardan ilki olan ve sadece 123 ifadesi bulunan şimgeye tıkladığınızda hücre içinde yer alan değer kopyalanır ve yeni hücreye yapıştırılır. Eğer bir formül içeren hücrede bu işlemi kullanırsanız sadece formülün sonucu yapıştırılacaktır. Formül alınmayacaktır. Yine bu seçenek ile hücre formatlaması kopyalanmaz.
% 123 yazan simge hücre içindeki değer ve var ise numara formatını yeni hücreye aktarmakta kullanılır.
Fırça simgesi ile birlikte olan ise değeri kaynak formatı ile birlikte yeni hücreye yapıştırır. Normal yapıştırma işleminden farkı sadece hücre değerini alması, formül var ise formülü dikkate almamasıdır.
Ne için kullanabilirsiniz? Formülle elde ettiğiniz bazı değerlerin formüllerini iptal ederek sadece değer olarak kullanmak isteyebilirsiniz. Örnek olarak metin olarak aktarılmış tarihleri metin ve tarih formülleri ile tarih formatına döndürdük ancak metin olan sütunun gözükmesini istemiyoruz. Bu sütunu silerseniz girdiğiniz tüm formüller hata verecektir. Ama tarihi bulduğunuz sütunu kopyalayıp sadece değer olarak yapıştırırsanız formül kısmı alınmayacağından metin olarak gelen sütunu rahatlıkla silebilirsiniz.
Aşağıdaki videoda nasıl yapıldığını gösterdim.

Formülü Yapıştırma
Üzerinde fx ve %fx ifadeleri bulunan simgelerdir. Sırası ile sadece formülü ve var ise numara formatını ilgili hücreye kopyalamaya yarar. Bu seçenekte de yapıştır seçeneğinde anlattığım formüllerdeki adres kaydırma mantığı uygulanır. Yapıştır seçeneğinden temel farkı hücrenin sahip olduğu arka plan rengi, çerçeve gibi hücre formatlarının yeni hücreye kopyalanmamasıdır. Formülleri hücreler veya sayfalar arasında kopyalamak için kullanabilirsiniz.
Aşağıdaki videoda örnekleri göstermeye çalıştım. Videoda da görebileceğiniz gibi formülün kopyalandığı hücrenin arka plan rengi, yazı rengi, kenarlık vs. gibi hücre formatları kopyalanmıyor. Sadece formül veya hem formül hem de sayı formatı yeni hücreye aktarılıyor.

Diğer Seçenekler
![]() | Bu simge ile kopyalanan hücrelerin kenarlık bilgisi yeni hücrelere yapıştırılmaz. Bunun haricinde hücre içindeki değerler, formüller ve hücre dolgusu yeni hücrelere yapıştırılacaktır. |
![]() | Üzerinde yüzde ve fırça simgesi olan biçimlendirme yapıştırma seçeneği ile hücrenin sayı ve hücre formatını yeni hücreye kopyalar. Bir nevi format kopyalama işlevi gibi görev görür. |
![]() | Bu seçenek ile kopyalanan hücrelerin adresleri yeni hücrelere yapıştırılır. Yani hücre içeriği =Sayfa1$A$3 gibi bir adres olacaktır. Hücre içeriği adres olarak yapıştırıldığından referans hücrelerin içeriği değiştiğinde hedef hücrelerin de içerikleri güncellenir. |
![]() | Bu simge ile yapıştırma yaptığınızda seçilen hücre veya aralığın içeriği bir resim olarak alınacak ve istediğiniz konuma eklenecektir. Elde edilen sonuç bir resim olduğundan üzerinde yer alan değerler değiştirilemez. |
![]() | Bu simge ise seçili aralığı resme dönüştürecek, istediğiniz alana yapıştırdığınız zaman resim ve resim üzerinde kopyaladığınız adresin bağlantısını ekleyecektir. CTRL tuşuna basarken resme tıkladığınızda bağlantının işaret ettiği alanı seçebilirsiniz. |
![]() | Bu seçenek ile seçtiğiniz aralığın tüm değerlerini, formüllerini, dolgu-kenarlık-yazı tipi gibi tüm biçimlendirme özelliklerini yapıştırabileceğiniz gibi ek olarak yeni aralığın sütun genişliklerini de kopyalama yaptığınız aralığa göre ayarlayacaktır. |