Excel Tablo deyince “ya zaten Excel ile veri tabloları hazırlıyoruz bu ne ola ki” diyebilirsiniz. Evet tablo adı pek uçan, kaçan bir işlev gibi gelmiyor insana ancak kullanmaya başladığınızda oldukça faydalı özelliklere sahip olduğunu görüyorsunuz. Nedir nasıl çalışır derinlemesine bir bakalım. Tabii her zaman olduğu gibi önce nerede bu tablolar. Önce verileri girdiğimiz ya da en azından başlıklarını oluşturduğumuz alanımızı seçiyoruz ve ardından Ekle sekmesinden Tablo diyoruz. Bu arkadaş sol tarafta Özet Tablo simgesinin yanında kamufle olmuş durumda. Aşağıda konumunu ekran görüntüsü alarak gösterdim.

Tablo Simgesi

Excel 2016’dan itibaren aralığı seçtiğinizde sağ alt köşede çıkan simgeye tıklayarak açılan menüden tablolar kısmını seçerek de tablo ekleyebilirsiniz. Ya da tablo yapmak istediğiniz aralıktaki herhangi bir hücreyi seçtikten sonra Türkçe Excel için CTRL+L, İngilizce Excel için CTRL+T kısa yolunu kullanarak ta tablo oluşturabilirsiniz.

Excel 2016 Tablo Ekleme Menüsü

Tablo eklerken gelin menüde “Tablom üst bilgi satırı içeriyor” seçeneğini seçerseniz tablonun ilk satırı başlık satırı olarak tanımlanır. Ve sonrasında Excel seçtiğiniz aralığın biçimini (arka plan, hücre kenarlıkları vs) değiştiriyor. Otomatik olarak Tablo1 diye bir isim tanımlıyor ve işte kullanıma hazır. Sanki Özet Tablo ile bir bağlantısı var gibi zaten isim olarak ta yakınlar ancak tam olarak bir bağlantı yok. En azından siz bu bağlantıyı kurana kadar. Şimdi gelelim bu arkadaşın faydalarına. 

Tablo Ekleme

Tablo tanımladıktan sonra tablonun gösterdiği alanı, isim kutusundan ilgili tabloya tıklayarak seçebilirsiniz. Formüller, İsim seçeneğini kullanarak ta tablonuza yeni bir isim tanımlayabilirsiniz. Bu sayede daha anlaşılır sayfalar hazırlayabilirsiniz.

Tablo Seçme ve İsim Değiştirme

Benim en çok sevdiğim özellikleri de tabloların otomatik olarak genişlemesidir. Yani herhangi bir formül isim vs. tanımlamadan tabloya eklediğiniz her satır ve her sütun tablo ölçülerini değiştirir. Bu sayede tablo aralığının her zaman tüm verileri içerdiğinden emin olursunuz. Ek olarak otomatik olarak genişleyen isimlerde kullandığımız BAĞ_DEĞ_DOLU_SAY gibi bir formül kullanılmadığından, oluşturmuş olduğunuz ismin gerekenden eksik ya da fazla hücre içermesi ve tabii ki alt alta, yan yana farklı isimler kullanamama gibi kısıtlamalara da tabii olmazsınız.

Tabloların Otomatik Olarak Genişlemesi

Çok fazla veri içeren tablolarda, ekranı aşağıya doğru kaydırdığınızda tablo başlıkları sütun başlıklarında dönüşerek hangi sütunda hangi veri var gösterilir ve veri girişini kolaylaştırır. Bölmeleri dondur gibi ek bir komuta gerek duyulmaz. Aşağıdaki resimde Sütun başlıklarının nasıl tablo başlıklarını gösterdiğine dikkat edin.

Tablo Bailıklarının Sütun Başlıklarında Gösterilmesi

Tablolarda sütunların yerini değiştirmek çok daha kolaydır. Seçerek istediğiniz yere bırakabilirsiniz. Tablodaki diğer sütunlar kayarak yeri değiştirilen sütun için yer açacaklardır. Dikkat edeceğiniz nokta taşıma esnasında tablo dışına taşacak şekilde taşıma yapılmamasıdır.

Tablo Sütunlarının Yerlerini Değiştirme

Tablolarda sıralama ve süzme işlemleri için otomatik olarak filtreleme gelir. Yapmanız gereken tablo başlıklarının yan taraflarında gözüken aşağı ok şeklindeki simgeye tıklayarak süzme ve filtreleme işlemleriniz yapmaktır.

Tablo Filtreleme

Tablolarda toplam almak çok daha kolay bir şekilde yapılabilir. Tek yapmanız gereken tabloda herhangi bir hücre seçmek ve ekranda yeni gelen “Tasarım” sekmesindeki Tablo Stili Sekmesi seçeneklerinden Toplam Satırı seçeneğine tıklamanızdır. Tablonun en altında yeni bir satır eklenerek sağ alt hücresinin altına toplam değerini yazacaktır. İsterseniz her bir sütunun altındaki boş hücreye tıklayarak bir dizi formülden birini seçerek istediğiniz formül sonucunun burada gözükmesini sağlayabilirsiniz.

Tabloda Toplam Satırı Oluşturma ve Formül

Tablolarda bir sütuna girdiğiniz bir formül aynı sütundaki diğer hücrelere de otomatik olarak uygulanır. Bu yeni eklediğiniz satırlarda da geçerlidir. Ayarıca bir formül değiştirildiğinde eğer diğer satırlarda da aynı formül var ise onlara da bu değişim uygulanır.

Toplada Girilen Formüllerin Otomatik Olarak Çoğaltılması

Tablolar sayesinde yazacağınız formüller de daha anlaşılır olacaktır. Örnek olarak Ocak ayı satışlarını hesaplamak istiyorsunuz. Formülde Ocak ayının yer aldığı sütunu seçerseniz formül otomatik olarak TabloAdı[SütunAdı] şeklinde bir isim içerecek şekilde oluşturulur. Bu sayede tabloya yeni satırlar ekleseniz de tablo eklenen satırlara göre genişleyeceğinden formül de tüm satırları içine alacak şekilde güncellenecektir.

Veri doğrulama, Liste seçeneğinde tablolardaki verileri kullanmak ta çok kolaydır. Yeni bir isim oluşturup =TabloAdı[SütunAdı] yazdığınızda ilgili tablonun ilgili sütunu alınacaktır. Ve tabii tabloya her veri eklendiğinde liste de yeni kayıtlar da gözükecektir. Bunun haricinde tablonun belirli alanlarını tanımlamak için #üst bilgiler, #veri, #tümü, #toplamlar tanımlamaları ile tablonun ilgili alanlarına erişim sağlayabilirsiniz. Excel’in tamamlama özelliği sayesinde tablo ismini ve köşeli braketi yazdığınızda kullanılabilecek isimleri size gösterecektir. 

Tabloların bir başka özelliği görünümünü istediğiniz gibi hızlıca değiştirebilmenizdir. Bunun için tablodaki herhangi bir hücreye tıklayarak Tasarım ve Tablo Olarak Biçimlendir seçeneğini seçerek açılan pencereden seçebilirsiniz. Bu pencerenin altında yer alan Yeni Tablo Stili ile kendi stilinizi oluşturabilir veya bu listedeki herhangi bir tasarıma sağ tıklayarak gelen menüden varsayılan biçimlendirme olarak o tasarımı kullanabilirsiniz.

Tablolar daha sonrasında özet tablolarda ya da grafiklerde veri kaynağı olarak kullanılabilir. Grafiklerde tablo kullanılması durumunda tabloya yeni eklenen veriler de grafikte gösterileceği gibi gizli olan değerler grafikte yer almayacaktır.

Tabloyu silmek için ise yine tablodaki herhangi bir hücreye tıklayarak gelen Tasarım sekmesine tıklayarak “Aralığa Dönüştür” seçeneği seçilmelidir. İsim tanımlamadan tablo ismini silmek mümkün değildir.

Tablo Silme

Tablo ile ilgili belki de en büyük sıkıntı tablo başlıklarının metin olarak işlenmesidir. Yani siz buraya ne değer girerseniz girin Excel bu değeri Metin olarak değerlendirir. Bu da başlık kısmında KAÇINCI, YATAYARA gibi arama işlevlerinin kullanılmasında hataya yol açacaktır. Siz rakam veya tarih olarak girdiğiniz bir değeri aramak istediğinizde başlıklar metin olarak değerlendirildiğinden formüller değeri bulamayacak #YOK hatası geri döndürecektir.

Tablolar gördüğünüz gibi oldukça fazla işlevselliğe sahip bir özellik. Kullanılmaları halinde işlerimizi oldukça kolaylaştırmaktadır. Umarım bu yazı sizlere faydalı olmuştur.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar​
Etiketler:

Leave a Reply