Bu yazımda hedef ile gerçekleşen değerleri gösterebileceğimiz basit bir grafik uygulaması yapmak istiyorum. Çok fazla ayrıntı olmayacak. Ancak görsel açıdan tatmin edici ve kolay anlaşılır bir grafik yapmak istiyorum. Aşağıdaki resimde grafiğin nihai halini ve işlem adımlarını görebilirsiniz.

Hedef/Gerçekleşen Örnek 1 Açıklama
1. Hazırlık

Ben bu ve diğer benzer örneklerde aşağıdaki verileri kullanacağım. Ve her zaman olduğu gibi tablomu B2 hücresinden itibaren oluşturdum. Siz farklı bir yerde oluşturdu iseniz formüllerde buna dikkat edin.

Resme baktığımızda gözümüze çarpan bir ayrıntı da üst üste farklı renklerde veri serisi olduğu. Bu yapıyı elde etmek için de yığılı sütun grafiği kullanmak durumundayız. Bu grafik türünde her bir veri serisi diğerinin üzerine eklenerek yığılı bir şekilde tek bir sütun oluşturacak şekilde gösterilir. Bunu Amerikan yerlilerinin totemlerine benzetebilirsiniz.

2. Uygulama

İlk olarak verdiğim bu tablo grafiği istediğim gibi oluşturmak için yeterli değil. Neden diye sorarsanız Excel’de her bir farklı rengi göstermek için farklı bir veri serisine ihtiyacımız var. Bu tabloda iki farklı veri sütunu yani iki farklı veri serisi mevcut. Bu da en fazla iki farklı renge sahip bir grafik elde edebiliriz demek. Aşağıdaki resimde bu iki veri sütununun kullanılması ile elde edilmiş grafiği de veriyorum.

Hedef-Gerceklesen-Ornek-1-Tablo-Grafigi
Verilen Tabloya Göre Oluşan Grafik
2.a. Ek Verileri Bulma

Gördüğünüz gibi oldukça sade ve istediğimizi elde etmekten uzak bir grafik. Peki istediğimiz grafiği nasıl elde edebiliriz? Önce ilk verdiğim resmi incelemenizde fayda var. Dikkat ederseniz burada “Hedefe kadar ve altında olan kısım gri olacak” ifadesi var. Bunun matematik ifadesi bir eğer formülüdür. Hemen formülümüzü yazalım:

=EĞER($C3<=$D3;$C3;$D3)

Bu formülü aşağıya doğru çoğalttığımda ilk serimi de elde etmiş oluyorum. Bu seri gerçekleşen hedef değerinin altında ise gerçekleşeni, eğer üstünde ise hedefi alıyor. Grafiğe eklediğimde gri olarak renklendireceğim seri bu.

Sonrasında kırmızı olarak renklendireceğim seriyi hazırlamak istiyorum. Bu değer de eğer gerçekleşen hedeften küçük ise hedefe kadar olan kısım. Yine bir EĞER formülü gerekiyor:

=EĞER($C3<$D3;$D3-$C3;)

Bu formülü F3 hücresine yazıp aşağıya kadar uzatıyorum. Artık gerçekleşen değeri hedef değerinden ne kadar küçük olduğunu gösteren bir seri var. Sonrasında mavi olarak renklendireceğim son veri serisini oluşturacağım. Bu seri de hedefin üzerinde kalan kısım:

=EĞER($C3>$D3;$C3-$D3;)

Formülü G3 hücresine yazarak aşağıya doğru uzatıyorum. Şimdi artık elimde grafiği oluşturacak tüm veriler var. Tablom da aşağıdaki hale geldi.

2.b. Grafiği Ekleme

Artık grafiğimizi oluşturabiliriz. Burada önce B2:B6 sütununu seçin ve ardından CTRL tuşuna basarak E2:G6 aralığını seçime ekleyin ve “Ekle” sekmesinden Grafikler kısmından Sütun ve ardından Yığılı Sütun grafik seçeneğini seçin. Aşağıdaki videoda işlem adımlarını gösterdim.

Yığılı Sütun Grafiğinin Oluşturulması

Burada dikkat edeceğimiz bir hususta veri serilerinin sıralaması. Yığılmış sütun grafiğinde veri serileri üst üste eklenerek tek bir sütun elde edilir. Bu yüzden yukarıdaki videoda gösterdiğim gibi sıralamada nominal serisinin en altta olması gerekmekte. Eğer sıralamada sorun var ise aşağıda gösterdiğim veri seçme ekranında kaldı düğmesinin yanındaki ok tuşlarına basarak sıralamayı değiştirebilirsiniz.

Sırada grafiğimizi renklendirmek var. Nominal olarak adlandırdığım seriyi gri, Hedeften Küçük adlı seriyi kırmızı, hedeften büyük adlı seriyi ise mavi olarak renklendirerek zıtlık olması için ince bir kenar da ekleyeceğim. Ve grafik arka planını da en açık gri olacak şekilde değiştireceğim. Sonrasında hem Hedeften küçük hem de hedeften büyük serisi için veri etiketi ekleyerek bunları yazı rengini, boyutunu ve kalınlığını ayarlayacağım. Ben beyaz renk kullandım siz farklı bir renk isterseniz ayarlayabilirsiniz.

Bu işlemleri tamamladığınızda “0” değerine sahip etiketler olduğunu göreceksiniz. Bunlar tablomuzda değer içermeyen hücrelerin olduğu alanlardır. Bunların gözükmesini istemiyorsanız hücreleri seçerek biçimlendire girin. Ve “İsteğe uyarlanmış” seçeneğine gelerek “0;;” ifadesini yazın. Aşağıdaki videoda işlem adımlarını gösterdim (açmak için üstüne tıklayın).

2.c Hedef Değerleri Gösterme

Grafiğimiz neredeyse tamamlandı. Ancak ben burada hedef değerlerini de görmek istiyorum ancak grafiğim yığılmış sütun olduğundan hedef değerini bu şekilde göstermem mümkün değil. Çünkü hedef değerleri grafikte mevcut değil.

Bunu sağlamak için ben grafiğe hedef değerlerini de ekleyeceğim. Ancak bu serinin grafik şeklini işaretçileri olan çizgi olarak değiştireceğim. Burada da sorun işaretçilerin şekli. Bunu istediğim gibi yapabilmek adına sayfanın boş bir yerine ince, uzun düz bir çizgi çizeceğim. Kalınlığı 2px olacak. Bunu kopyalayacağım. Sonrasında çizgi grafikteki işaretçiye tıklayarak buraya yapıştıracağım. Böylece işaretçi yerine benim istediğim şekil gözükecek. Şeklin boyutunu ayarlayabilmek adına bir kaç deneme yapmak gerekebilir. Sonrasında buna da veri etiketi ekleyip etiketlerde seri adının da gözükmesini sağlıyorum.

Aşağıdaki videoda ben nasıl yapıldığını gösterdim, açmak için üzerine tıklayın lütfen. Dikkat ederseniz tablonun yanında siyah bir çizgi var. İşte bu çizgi işaretçilerin yerine kullanılacak çizgi.

3. Sonuç

Görmüş olduğunuz üzere oldukça sade, anlaşılır ve güzel gözüken bir grafik elde ettik. Bu örneği tamamladıktan sonra lütfen kaydedin. Bir sonraki aşamada aynı değerleri kullanarak biraz daha farklı bir grafik hazırlayacağız.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar
Etiketler:

Leave a Reply