Hedef/Gerçekleşen değerleri göstermek amacı ile kullanılabilecek ve daha önce gösterdiğim örneğe benzer olmasına rağmen görünüş olarak biraz farklar olan bir örnek daha yapmak istiyorum. Aşağıdaki resimde ne yapmak istediğimi gösterdim.

1. Hazırlık

Bu örneği yapmadan önce bir önceki yazımda anlattığım örneği yapmış olmanız önemlidir. Burada formülleri yazmadan elinizde aşağıdaki tablonun olduğunu varsayıyorum.

Bu örnekte de yığılı sütun grafiği kullanacağım. Ancak diğer örnekten farklı olarak ikinci bir eksen de ekleyeceğim. Bu nedenle eğer okumadı iseniz grafiğe ikinci eksen ekleme yazımı da okumanızda fayda var.

2. Uygulama

Bu grafikte ben hedef değerini ikinci eksende görmek istiyorum. Bu yüzden  grafiği oluştururken önce B2:B6 sonrasında CTRL tuşuna basarak D2:G6 aralığını seçiyorum ve Ekle sekmesinden Grafik, yığılmış sütun grafiğini seçiyorum. Ekrana grafiğimiz gelecek. Eğer yatay eksende Ürün isimleri yerine hedef, nominal gibi değerler gösteriliyor ise siz satır sütun değişimi yaparak grafiği aşağıdaki şekle getirebilirsiniz.

Burada dikkat edeceğimiz bir başka konu da veri serilerinin dizilişi. Yukarıdaki gibi hedef en altta olmalı, sonrasında ise nominal ve diğer iki seri gelmeli. Hedef ve nominal serilerinin sıralaması önemli.

İlk resme baktığınızda dikkat ederseniz kırmızı ve mavi olan seriler sanki havada asılı duruyor gibi. Bildiğiniz gibi yığılmış sütun tablosunda veriler birbirinin üzerine eklenerek gösterilir ve bu etkiyi elde etmek için bizim altta kalan seri olan nominal serisini gizlememiz gerek.

Şimdi yapmamız gereken sırası ile nominal, hedef altı ve hedef üstü serilerini ikincil eksene taşımak, tabii bu esnada renklerini değiştirmek ve zıtlık oluşturması amacıyla ince bir kenarlık eklemek.

Sonrasında ise hedef serisini biçimlendirmek. Burada yapacağımız basit bir işlem daha var, o da boşluk genişliğini düşürmek, bu değer yan yana çubuklar arasındaki boşluk miktarını yüzde olarak gösteriyor. Bu değerle istediğiniz etkiyi yakalayana kadar oynayabilirsiniz. Bunu yüzdeyi azaltırsak çubuklar genişler. Rengini de ben gri yaptım ve tabii buna da ince bir kenarlık ekledim.

Aşağıdaki resimlerde grafiğin son halini görebilirsiniz. Ben anlaşılması açısından ilk resimde “Nominal” serisini görünür yaptım. İkinci de ise dolgu yok seçeneği ile gizledim.

3. Eksiklikler ve Yapılabilecekler

Bu grafik bir önceki uygulama gibi oldukça sade ancak anlaşılır bir yapıya sahip. Ek olarak neler yapılabilir? Veri etiketleri eklenebilir. Bir önceki örnekteki gibi hedef değerleri bir seri olarak eklenerek çizgi grafik haline getirilebilir. Tabii isterseniz aynı işlemi gerçekleşen değerler için de yapabilirsiniz.

Gelelim bu grafiğin ve tabii tüm 2 eksenli grafiklerin sıkıntısına, iki eksenin de alt ve üst sınırları eşit olmak zorunda. Eğer bir fark var ise ve bu fark küçük bir değer ise grafiğiniz hatalı oluşacaktır. Bu nedenle bu tarz iki eksenli grafiklerde eksen üst ve alt sınırlarını kontrol etmeyi unutmayın. Hoş bunu otomatik olarak yapılmasını sağlayan bir yöntem de var. İleriki bir yazımda bunu anlatmayı düşünüyorum ancak şimdilik siz bu anlattığım konuları iyice sindirim.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar
Etiketler: , ,
  1. merhaba; faydalı bilgileriniz için teşekkürler öncelikle, benim borsa daki gelişimimi takip ettiğim bir sayfam var burada kendim de günlük veri girerken gündelik olarak bazı kağıtların gelişimini takip etmek istiyorum, hergün bir önceki günün verisini silerek yani son durumu yazarak ilerliyorum ama bunu günlük olarak sayfa o değişimi göstersin istiyorum çözüm bulamadım yardımınızı rica ediyorum

Leave a Reply