Bu yazımda Excel’de farklı iki veriyi kıyaslayacak şekilde göstermek için kullanabileceğiniz ayna grafiğinin yapılışını anlatmak istiyorum. Genelde toplum grafiklerini göstermek için sıklıkla kullanılır. Bu işlemde de yığılı çubuk grafik kullanacağım.
Bu uygulama için Excel’in temel grafik oluşturma işlemlerine hakim olduğunuzu varsayıyorum. Zaten oldukça temel seviyede bir uygulama olacak. Hemen tablomuzu vereyim. Aşağıdaki örnek tabloyu kullanacağım. Siz elinizdeki verileri de kullanabilirsiniz.
Yapmak istediğim verileri dikey eksenin sağına ve soluna gelecek şekilde yerleştirmek. Eksenin solundaki değerlerin eksi olduğunu belirtmem gerek.
Eksenin sol tarafındaki değerlerin eksi rakamlar olduğunu ifade etmiştim. Ben bu uygulamada sol tarafta Kadın’ların rakamları göstereceğim. Bu yüzden önce değerler “-” ile çarpmam gerek. F2 hücresine “Kadın Sol” adını yazıyorum ve altındaki hücreye de aşağıdaki formülü girerek tüm satırlara çoğaltıyorum:
=-$C2
Şart değil ancak ben ekenin + ve – kısmının aynı rakamlardan oluşmasını istiyorum. Bunun için eksen sınırlarını otomatik olarak ayarlayacak bir değere daha ihtiyacım var. Bunu da ana tablomda yer alan kadın ve erkek değerlerinin en büyüğünü bularak değerler arasındaki fark olarak hesaplayacağım. G2 sütununa – Eksen Ayar başlığını yazıyorum ve aşağıdaki formülü G3 hücresine yazarak tüm değerleri kapsayacak şekilde çoğaltıyorum:
=-MAK($C$3:$D$9)-$F3
Aynı formülü eksenin sağında kalacak değerler için de bulmam gerek. H2 hücresine +Eksen Ayar yazarak h3’ten itibaren aşağıdaki formülü yazıyorum:
=MAK($C$3:$D$9)-$D3
Şimdi elimde aşağıdaki tablo var ve grafiği hazırlamak için ihtiyacım olan değerlere sahibim. Grafikte kullanacağım sütunları da resimde işaretledim:
Ben tabloda herhangi bir değer seçmeden boş bir yığılmış çubuk grafiği ekliyorum. Sonrasında grafiğe sağ tıklayarak veri ekle seçeneğini seçiyorum. Sonrasında sırası ile Kadın sol, – Eksen ayar, Erkek ve +Eksen ayar değerlerini grafiğe ekliyorum. Görünmesini istemediğim + ve – eksen ayarları serilerinin dolgusunu ve çizgisini kaldırıyorum. Aşağıdaki videoda bu anlattığım işlem adımlarını görebilirsiniz.
Görüdüğünüz üzere grafiğimizin ana hatları tamamlandı bununla birlikte bir kaç sıkıntı söz konusu:
a. Eksenin sol tarafındaki değerler – olarak gösteriliyor ancak bizim değerlerimiz pozitif.
b. Dikey eksen ortada yer alıyor ve değerler düzgün okunamıyor.
Şimdi isterseniz bu sorunları bir çözelim. Önce eksen sorunu. Alt kısımda yer alan değerlerin üzerine tıklıyoruz ve “Ekseni Biçimlendir” seçeneğini seçiyoruz. Yan tarafa gelen panelden Sayı kısmını genişletiyoruz ve “Biçim Kodu” kısmının altındaki “Kaynağa bağlı” kutusunun onayını kaldırıyoruz. Sonra Genel yazısını silerek o kutuya 0; 0 ifadesini yazıyoruz. Artık – değerli rakamların başında – ifadesi olmadan yazılacaktır.
İkinci aşamada bu paneli kapatmadan “Eksen Seçenekleri” kısmını açıyoruz. Burada Dikey eksen kesişimleri seçeneklerinde Otomatik değerinin altında yer alan Eksen Değerini seçip yanındaki kutucuğa -500 yazın. Artık eksenimiz en küçük değerin olduğu yerde yani grafiğin solunda.
Aşağıdaki videoda işlem adımlarını görebilirsiniz.
Bu kısım tamamen sizin zevkinize bağlı. Ben ilk olarak grafiğin altında gösterge ekleyeceğim. Bunun için grafiği seçerek hızlı biçimlendirmeden ilgili seçeneği seçiyorum. Sonrasında buradaki + ve – eksen ayar seri isimlerini seçerek siliyorum ki gözükmesinler.
Ardından grafik rengini kadın ve erkek gruplarına daha uygun olan kırmızı ve mavi renge çeviriyorum. Ardından ilgili serilere veri etiketlerini ekleyerek bunların biçimini de değiştiriyorum.
Sonucu aşağıdaki videoda görebilirsiniz:
Gördüğünüz gibi bir kaç basit yöntem ile güzel bir grafik elde ettik. Siz bu grafiğe bir başlık ekleyebilirsiniz. İsterseniz eksenlerdeki rakamların formatını, rengini, boyutunu değiştirebilirsiniz. İkincil çizgiler ekleyebilirsiniz. Bundan sonrası tamamen sizin zevkinize kalmış.