1. Dilimleyici Nedir?

Tablo dilimleyiciler Excel’in özet tablolar ile sunduğu ancak Excel 2013 ile birlikte Excel tablolarına da uyarlana bir işlevdir. Görevi tablodaki sütun başlıklarında yer alan süzme işlemleri için düğme görünümlü bir arayüz sunmasıdır. Yani süzme işlemini sütun başlıklarında yer alan açılır pencere yerine üzerinde süzme seçenekleri olan düğmeler ile kolayca yapabilirsiniz.

Ben şu an Excel 365 sürümünü kullanıyorum. Burada gösterdiğim menüler farklı sürümlerden daha fazla seçenek içeriyor olabilir. 

2. Tabloya Dilimleyici Ekleme

Bu işlem için bize bir tablo gerekiyor. Ben internette arama yaparken geçmiş tarihli kredi raporu denk geldi. İlgili verilere buradan ulaşabilirsiniz. Ben bu verileri bir tablo haline getirdim.  Siz isterseniz bu tabloyu oluşturabilir veya buradan benim hazırladığım dosyayı indirebilirsiniz.

Dilimleyici eklemek için önce ilgili tabloda bir hücre seçmeniz gerek. Sonrasında  ya “Ekle” sekmesinde filtreler grubunda yer alan “Dilimleyici” seçeneğini ya da tabloyu seçtiğinizde gelen “Tablo Araçları” “Tasarım” sekmesinde araçlar grubunda bulunan Dilimleyici Ekle seçeneğini seçmeniz gerek.

Ekle Sekmesinde Dilimleyici Ekleme
Tablo Araçları Dilimleyici EKle

Bu düğmelerden birine bastığınızda ekranda seçtiğiniz tablodaki tüm sütun başlıklarını gösteren yeni bir pencere açılacaktır. Buradaki başlıklardan istediklerinizi seçerek bu başlıklar için dilimleyici ekleyebilirsiniz. Dilimleyici eklediğinizde ilgili sütunlardaki veri başlıklarını içeren düğmeler barındıran ufak kutular gösterilecektir. Eklediğiniz dilimleyicileri, başlık kısımlarından tutarak istediğiniz gibi sürükleyebilirsiniz. Hatta dilimleyiciye tıkladığınızda kutuların çevresinde gösterilen yuvarlak noktaları sürükleyip bırakarak istediğiniz gibi boyutlandırabilirsiniz. Aşağıdaki videoda bu adımları gösterdim.

Dilimleyici Ekleme
3. Dilimleyicilerin Çalışması

Dİlimleyicileri ekledikten sonra, dilimleyici içindeki düğmelere basarak ilgili tablonuzdaki başlıkları hızlıca filtreleyebilirsiniz. Burada unutmamanız gereken bir husus birden fazla dilimleyici eklerseniz bunların birbirine bağlı hareket ettiğidir. Aynı filtreleme gibi, bir sütun filtelendiğinde  tablonun diğer sütunlarda sadece bu filtreye uygun olarak gösterilen verilerin yer alması gibi düşünebilirsiniz. Siz bir dilimleyicide bir seçenek seçtiğinizde aynı tablo için oluşturulmuş diğer dilimleyicilerde bu seçeneğe ait veriler daha farklı bir renkle gösterilecek, diğer bir dilimleyicide tabloda gösterilmeyen bir  seçenek seçildiğinde tabloda hiç bir veri gösterilmeyecektir.

Dilimleyici Çalışması
4. Çoklu Seçim ve Filtre Temizleme

Dilimleyicilerde birden fazla seçenek seçmek için CTRL tuşuna basarken ilgili düğmelere tıklayabilirsiniz. Ya da ilgili dilimleyici penceresinin üst sağ kısmında yer alan ilk simge olan çoklu seçim simgesine tıklayarak bu özelliği etkinleştirebilirsiniz. Ve sonrasında istediğiniz düğmelere tıklayarak birden fazla  seçeneği seçebilirsiniz. Seçtiğiniz seçeneği kaldırmak için aynı düğmeye bir kez daha basabilirsiniz. Eğer çoklu seçim yapmayı iptal etmek isterseniz bu simgeye tekrar basmanız gerek. Aynı seçenek dilimleyici kutusu üzerine sağ tıkladığınızda gelen menüde de karşınıza çıkacaktır.

Oluşturduğunuz filtreleri temizlemek için yine üst kısımdaki en sağdaki simgeye basabilirsiniz. Bu durumda ilgili dilimleyici kutusunda yer alan tüm düğmeler ilk oluşturulduğu duruma dönecektir.

Çoklu Seçim ve Filtre Temizleme
5. Dilimleyici Pencerelerini Biçimlendirme

Herhangi bir dilimleyici kutucuğunu istediğiniz gibi biçimlendirebilirsiniz, hatta birden fazla kutucuk seçip bunları birbirlerine göre hizalama imkanınız da var. Bunun için, tabii ki, ilk önce biçimlendirmek istediğiniz dilimleyici penceresini seçmemiz gerekiyor. Bunu yaptığımız anda Excel “Dilimleyici Araçları” adlı yeni bir sekme gösterecektir. Aşağıda bu arkadaşı gösteriyorum.

Dilimleyici Araçları Sekmesi

Bu sekmedeki “Dilimleyici Stilleri” kısmında hazır stiller ile seçtiğiniz dilimleyici kutucuğu içinde yer alan düğmelerin renkleri ve görünüşlerini değiştirebilirsiniz. Bu kısımda daha fazla biçimlendirme seçeneği görmek isterseniz yan tarafta yer alan aşağı açılır oka tıklamanız yeterli.

Yerleştir kısmındaki düğmeler ise bu kutucukların birbirleri ile olan hizalamasını, birbirlerinin üstüne geldi ise hangisinin en üstte olacağını ayarlamak için kullanabilirsiniz. Birden fazla dilimleyici kutusu seçti iseniz bunları grup haline getirebilir ve döndürebilirsiniz.

En sonda yer alan 2 kısım birbiri ile bağlı. İlk olan dilimleyici kutusunun içinde yer alan düğmelerin her biri için genişlik ve yükseklik ayarı yapmanıza yarıyor. İkincisi ise bu düğmelerin yer aldığı kutucuğun genişlik ve yüksekliğini değiştiriyor. Siz kutunun genişliğini değiştirirseniz, düğmelerin genişliği de otomatik olarak değişecektir veya tam tersi düğmelerin genişliğini değiştirirseniz kutu genişliği de buna bağlı olarak değişecektir. “Düğmeler” kısmında yer alan “Sütunlar” değerini değiştirirseniz, düğmeler o kadar sütuna dağılarak gösterilecektir.

6.Dilimleyici Ayarları

Herhangi bir dilimleyici kutusuna sağ tıkladığınızda gelen menüdeki “Dilimleyici Ayarları” veya Dilimleyiciye tıkladığınızda gelen yeni sekmeyi açtığınızda en baştaki grupta yer alan “Dilimleyici Ayarları” seçeneğine tıkladığınızda yeni bir pencere açılacaktır.

Dilimleyici Ayarları Penceresi

Bu pencerede “Ad” seçeneği ile Excel’in dilimleyici penceresine otomatik olarak vermiş olduğu ismi değiştirmenizi sağlar. Bu isim makro yazarken dilimleyiciye erişim için kullanılabilir.

Başlığı Göster seçeneği ile dilimleyici kutusunun üst kısmında yer alan ve dilimleyici ismi ile simgelerin yer aldığı kısmı gizleyebilirsiniz.

Resim Yazısı, dilimleyici başlığında gösterilen ismi değiştirmenize yarar.

Bu pencerede “Veri içermeyen öğeleri gizle” seçeneğini seçerseniz birden fazla dilimleyici kullandığınız durumlarda, bir dilimleyicide seçtiğiniz seçeneğe göre gizlenen değerlere göre diğer dilimleyicide var olamayan değerlere ait düğmeler gizlenecektir.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar
Etiketler:

Leave a Reply