1. ORTALAMA Formülü

Ortalama formülü verilen bir aralıktaki sayıların ortalamasını bulmak için kullanılan basit bir formül. Formülün yazılımına bir bakalım:

=ORTALAMA(sayı1;[sayı2];…)

İngilizce Excel için:

=AVERAGE(number1;[number2];…)

Gördüğünüz gibi formül içine en az bir tane rakam girmeniz gerek. Rakam yerine değer barındıran bir aralık ta girebilirsiniz. Bu şekilde toplamda 255 değer veya aralık tanımlamanız mümkün.

Ortalama işlevi girdiğiniz aralıklardaki tüm sayıları toplar ve sonucu bu sayıların adedine bölerek istatistiki olarak aritmetik ortalamayı döndürür. Eğer hücrelerden birinde değer yok ise veya metin girilmiş ise formül o hücreyi otomatik olarak dikkate almaz.

Aşağıdaki resimde formülün yazılışını ve sonucunu gösteriyorum.

2. ORTALAMAA Formülü

Ortalamaa formülü de Ortalama formülü ile aynı görevi görüyor ancak aralarında bazı farklar var. Ortalamaa formülü DOĞRU mantıksal değer yerine 1, YANLIŞ yerine 0 kullanır. Ve hücrelerde metin var ise bunu 0 olarak değerlendirir. Yazılımı:

=ORTALAMAA(sayı1;[sayı2];…)

İngilizce Excel için:

=AVERAGEA(number1;[number2];…)

Yine ortalama formülü gibi 255 adet değer veya aralık girebilirsiniz.

İsterseniz bu formülü Ortalama formülü ile bir kıyaslayalım.

Gördüğünüz gibi Ortalama ile Ortalamaa formülleri arasında fark oluştu. Eğer siz Metin değerlerini yerine 0, Doğru yerine 1, YANLIŞ yerine 0 yazarak Ortalama formülünde kullanırsanız Ortalamaa ile aynı değeri elde edersiniz.

3. EĞERORTALAMA Formülü

Ortalama formüllerinden bir başkası EĞERORTALAMA formülü. Bu formül ETOPLA formülü ile benzerlik gösteriyor. Bir kıstas aralığında belli bir kıstasa sahip sütunları bularak yine tanımladığınız başka bir aralıkta denk gelen hücrelerdeki değerlerin ortalamasını alır. Yazılımı:

=EĞERORTALAMA(aralık; ölçüt; [aralık ortalaması])

şeklindedir. İngilizce EXCEL için:

=AVERAGEIF(range;criteria;[average range])

Gördüğünüz üzere aralık ortalaması isteğe bağlı olarak tanımlanmış, eğer buraya bir aralık girmezseniz aralık kısmına girdiğiniz hücrelerin değeri alınacaktır.

Kıstas olarak “>”, “<>”, “<“, “=” gibi kıyaslama işlevleri ile beraber istediğiniz değeri yazmanız gerek. Kıstas içinde “*”, “?” gibi çok amaçlı karakterleri de kullanabilirsiniz. Örnek olarak kıstas için “>2012” ifadesini kullanırsanız 2012 değerinden büyük olan hücreler dikkate alınır.

EĞERORTALAMA’da ORTALAMA formülü gibi boş, DOĞRU-YANLIŞ değerlerine sahip hücreleri dikkate almaz. Eğer ölçüt aralığında girilen kıstasa uygun hücre bulunamazsa formül #BÖL/0 hatası verecektir.

Formüle girdiğiniz aralık ile aralık ortalaması aralığının aynı boyutta olmasına gerek yoktur. Formül kıstas aralığını temel alarak seçtiğiniz ortalama aralıkta denk gelen hücreleri ele alır.

Aşağıdaki örnekte ilk iki formüle dikkat ederseniz, kıstas değerini doğrudan hücreden aldığımı göreceksiniz. Eğer bir değere eşit bir kıstas kullanmak isterseniz “=” simgesi kullanmanıza gerek kalmaz.

4. ÇOKEĞERORTALAMA

Eğer birden fazla kıstas kullanarak belli bir aralığın ortalamasını almak istiyorsak kullanacağımız formüldür. Yazımı ÇOKETOPLA formülüne benzer:

=ÇOKEĞERORTALAMA(aralık ortalaması; ölçüt aralığı1; ölçüt1; [ölçüt aralığı2]; [ölçüt2];…)

İngilizce Excel için:

=AVERAGEIFS (average_range, criteria_range1, criteria1, [criteria_range2, criteria2], …)

EĞERORTALAMA gibi bu formülde istenilen kıstaslara uygun değerler bulamazsa #BÖL/0 hatası verecektir.  Kıstaslarda “?” ve “*” gibi joker karakterler kullanabilirsiniz. Ancak diğer formülden farklı olarak ardışık olarak girdiğiniz ortalama ve ölçüt aralıklarının tümü eşit boyutta olmalıdır.

Aşağıdaki örnekte formülün nasıl çalıştığını görebilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar
Etiketler: , , , ,
  1. Merhaba Sinan bey,

    Aşağıdaki tabloda, Ağırlıklı ortalama ve topla.çarpım fonksiyonları ile bildiğim ve araştırdığım hiç bir yöntemle isabetli sonuca ulaşamadım.

    İsabetli sonucu verecek formül ve yöntem hakkında yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum.

    Saygılarımla

    Örnek tablo;

    (?) = Kalan miktar belli. Bu miktara göre fiyatın maliyet ortalamasını nasıl bulabilirim?

    adı işlem fiyat miktar tutar tarih
    a buy 13,3920 103,2000 1.382,0544 2021-05-03 08:31:32
    a buy 12,8340 65,3000 838,0602 2021-05-03 16:18:52
    a sell 13,8500 -93,0000 -1.288,0500 2021-05-06 17:09:28
    a buy 13,5630 95,7000 1.297,9791 2021-05-07 09:35:16
    a sell 9,0000 -37,1000 -333,9000 2021-05-07 13:13:03

    a Kalan ? 134,1000

    • Merhaba,

      Maliyet ortalaması derken tam olarak neyi kastediyorsunuz? Alışlar ve satışlar mevcut iken maliyet ortalaması alınana göre mi, satılana göre mi? Daha fazla bilgi verebilirseniz daha iyi olur.

      Saygılarımla,

  2. Merhaba Ersin bey,

    İkinci satırda gerçekleşen satın almadan sonra ürün miktarı 168,5 ; fiyatın ortalama değeri 13,17575 olmuştur.
    üçüncü satırda bir satış gerçekleşmiş ve dördüncü satırdaki satın alma sonrasında kalan miktar 171,2 olmuş ve bu miktarın ağırlıklı ortalama fiyat da 13,5630 olmuştur.
    Sonuç itirabi ile kalan miktarın “ağırlıklı ortalama” fiyatına ulaşmak istiyorum.
    Sizin sorunuza göre “alınana göre” ortalamaya ulaşmak istiyorum.

    Saygılarımla.

    • Merhaba,

      Tablonun A sütununda başladığını varsayarsak:
      =TOPLA.ÇARPIM((A1:A5=”a buy”)*(B1:B5);C1:C5) ile alımların toplam fiyatını
      =ETOPLA(A1:A5;”a buy”;C1:C5) ile alımların toplam miktarını
      =TOPLA.ÇARPIM((A1:A5=”a buy”)*(B1:B5);C1:C5)/ETOPLA(A1:A5;”a buy”;C1:C5) ile alımların ortalamasını bulabilirsiniz.

  3. Merhaba,

    Üstad öncelikle vakit ayırıp gayret gösterdiğiniz için teşekkür ederim.

    Formül, tablodaki “sell” işlemi ile çıkışı yapılmış “buy” elemanlarını da dikkate aldığı için kalan miktarların ağırlıklı ortalamasını değil, toplam girdilerin ağırlıklı ortalamasını döndürmektedir.

    Bu sebeple istediğim sonucu elde edemedim.

    Sanırım derdimi doğru anlatamadığım için sizi boş yere uğraştırmış oldum. Kusura bakmayın.

    Saygılarımla

    • Merhaba,

      Eğer kalanların ortalama fiyatını bulmak istiyorsan ki bu biraz karışık bir konu çünkü satılan ürünlerin hangi partiden olduğunu bilmen gerekir, bu durumda hesap yapmak biraz karmaşık olacaktır. Çünkü FIFO gibi yani ilk giren ilk çıkar mantığı ile her zaman ilk gelen ürünler mi gidiyor yoksa LIFO gibi son giren ilk çıkıyor veya hepsinden karışık gidiyor gibi bir mantık mı var önce bunu belirlemek lazım. Ki belirlesen bile bunun hesabı için basit bir formül yok. Misal 3. satırda -93 birim çıkmış. Bunun hepsi ilk alınan üründen mi yoksa ikinci alınan üründen mi yoksa ikisinden birden mi gitti? Eğer ikisinden birden gitti ise hangisinden ne kadar gitti gibi bir veriye ihtiyacın var. Eğer böyle bir veri elinde yok ise yapacağın hesaplamalar gerçek durumu yansıtmaz ancak ve ancak bir yaklaşık hesap olur ki en basit yöntemle tüm alımların ortalama maliyetini alırsın. yani benim sana verdiğim formülü kullanabilirsin.

      Yok bunun haricinde bir yöntem ile hesap yapmak istiyorsan bu veriler ile daha kapsamlı bir analiz yapmak sıkıntı yaratacaktır.

      Saygılarımla,

      • Merhaba Sinan bey,

        Daha önceki mesajda farklı bir isimle hitap etmişim, sonradan farkettim özür dilerim.

        Benim de çözüm için geldiğim nokta Fifo olmuştu. Excel formülleri ve kombinasyonlarına hakim olmadığım için bu yöntemin sonuçularını üretemedim.

        Zaman ayırdığınız için var olun.

        Kolaylık dilerim.

Leave a Reply