Excel’de bir aralıkta yer alan en büyük ve en küçük değerleri bulmak için kullanabileceğimiz birkaç işlev mevcut. Bu yazımda bu işlevlere ve aralarındaki farklara değinmek istiyorum.
1. MAK İşlevi
İlk işlevimiz MAK işlevi. Adından da anlaşılabileceği gibi girilen parametreler içindeki en büyük rakamı bulur, İngilizce MAX işlevidir. Hemen yazılışına bakalım:
=MAK(değer1;[değer2];…)
=MAX(value1;[value2];…)
işlev içinde değer olarak el ile bir rakam girebilirsiniz. Ya da teker teker hücre adresleri veya hücre aralığı seçebilirsiniz. MAX işlevine parametre olarak en fazla 255 adet değer girilebilir. işlevin çalışabilmesi için en az bir değer girilmelidir. Diğer değerler isteğe bağlı olarak girilebilir. Eğer hiç bir parametre tanımlanmaz ise işlev 0 değeri döndürür.
MAX işlevi seçtiğiniz aralıktaki boş hücreleri, mantıksal değerleri ve metin olarak yazılmış rakamları dikkate almaz. Ancak eğer siz el ile işlev içine metin şeklinde rakam girerseniz bunlar dikkate alınacaktır.
Eğer işlev içinde tarih değerleri veya tarih içeren hücreler tanımlanırsa bu tarih değeri Excel’in tarih için kullandığı rakama döndürülerek en büyük tarihi geri döndürecektir.
2. MAKA İşlevi
MAXA işlevi de işleve tanımladığınız parametreler içindeki en büyük değeri bulur. MAX işlevinden farkı mantıksal değerleri de dikkate almasıdır. Bunu yaparken DOĞRU yerine 1, YANLIŞ yerine 0 değerini alır. Yazılışı da yine MAK işlevinde olduğu gibidir.
=MAKA(değer1;[değer2];…)
=MAXA(value1;[value2];…)
Yine MAK işlevinde olduğu gibi işleve en az bir değer girmeniz gerekmektedir. Eğer hiç bir değer girmezseniz işlev 0 değerini geri döndürecektir. işleve en fazla 255 parametre girebilirsiniz. Bu parametreler hücre adresi, hücre aralığı veya el ile yazılmış rakamlar olabilir.
Eğer hücre içindeki değer metin olarak yazılmış bir rakam ise işlev bunu 0 olarak ele alacaktır. Ancak işlev içine el ile yazılmış metin şeklindeki rakamları hesaplaya katar.
işlevin tarihleri işleme şekli de MAK işlevi ile aynıdır. Tarihi önce tarih ifade eden rakama çevirir ve bu rakamlar içindeki en büyük değeri döndürür.
3. MİN İşlevi
MİN işlevi, MAK işlevinin tersine girdiğiniz parametreler içindeki en küçük değeri bulur. İngilizce MIN işlevidir. Yazılışı da MAK işlevi gibidir:
=MİN(değer1;[değer2];…)
=MIN(value1;[value2];…)
işlevin yazılımından da anlaşılacağı üzere en az bir parametre girmeniz gerekmektedir. Diğer parametreler isteğe bağlı olarak girilebilir. işleve en fazla 255 parametre girilebilir. Yine bunlar hücre adresi, hücre aralığı veya el ile yazılmış rakamlar olabilir. Eğer hiç bir parametre girilmezse işlev 0 değerini geri döndürecektir.
MAK işlevi gibi bu işlev de boş hücreleri, mantıksal değerleri ve metin olarak girilmiş rakamları hesaplamaya katmaz. Ancak işlev içine el ile metin şeklinde rakam yazarsanız bunları dikkate alacaktır.
Tarih değerlerin işlenmesi de diğer işlevlerde olduğu gibidir.
4. MINA İşlevi
MİNA işlevi aynı MAKA işlevinde olduğu gibi girilen aralıktaki mantıksal değerleri de dikkate alarak en küçük değeri bulur. Yazılımı da MİN işlevinde olduğu gibidir.
=MİNA(değer1;[değer2];…)
=MINA(value1;[value2];…)
MİNA işlevine de 255 adet parametre girilebilir. Bunlar hücre adresi, hücre aralığı veya el ile yazılmış değerler olabilir. İşlevin çalışabilmesi için en az bir tane parametre girilmesi gereklidir. Hiç bir parametre girilmez ise formül 0 değerini geri döndürür.
Mantıksal değerlerin işlenmesi de yine MAKA formülünde anlattığım gibidir.
5. İşlevlerin Çalışması
Aşağıdaki resimde formüllerin nasıl çalıştığını gösterdim.
Dikkat ederseniz aralıkta 1,1 ve -0,1 değeri metin olarak girilmiş değerler. İşlevler aralığa girilmiş bu değerleri dikkate almıyor. Yine MİN ile MİNA ve MAK ile MAKA işlevlerinin döndürdüğü değere dikkat edin. MİNA ve MAKA DOĞRU ve YANLIŞ ifadelerini dikkate alarak sırası ile 0 ve 1 değerlerini döndürüyor. Yine en sonda girdiğim formülleri incelediğinizde formül içine el ile yazılmış metin değerleri dikkate alınarak sırası ile 1,1 ve -0,1 değerleri geri döndürülüyor.