1. Filtre İşlevi ve Yazılımı
Filtrele işlevi Excel 365 sürüm 1912’den itibaren kullanabileceğiniz ve veri içeren bir aralıktan seçtiğiniz sütundaki seçtiğiniz kıstasa uyan tüm aralığı döndüren bir dinamik dizi işlevidir. Excel tablolarında kullanılan filtrelere benzer ancak bu işlev ile artık filtrelediğiniz sonuçları ayrı bir aralığa alabilirsiniz. Yazılımı:
=FİLTRE(dizi;ekle;[boşsa])
=FILTER(array;include;[if_emtpty])
Filtrele işlevinin parametrelerine bakalım:
dizi: Verilerimizin yer aldığı aralıktır ve girilmesi zorunludur. Bu aralık tek bir sütun veya sütun ve satırdan oluşan bir aralık olabileceği gibi farklı bir dizin formülünün döndürdüğü taşma aralığı da olabilir. Girilmesi zorunludur.
ekle: Girdiğiniz aralığın hangi sütununda hangi değeri arıyorsanız bu alana bunu girmelisiniz. Örnek olarka G2:G15=”Ocak” gibi. Girilmesi zorunludur.
[boşsa]: Eğer girdiğiniz kıyaslamaya göre aralıkta veri bulunamaz ise formül #HESAPLA! hatası gösterir. Eğer siz bunun yerine farkı bir ifade gösterilmesini istiyorsanız bu alana bu ifadeyi yazabilirsiniz. İsteğe bağlıdır.
2. Uygulama
Uygulamada kullanmak üzere örnek değerlerin bulunduğu tabloyu aşağıdan kopyalayarak Excel’e yapıştırabilirsiniz. Ben B2 hücresinden itibaren tabloyu hazırladım. İşlevi de buna göre yazdım. Eğer farklı bir konuma kopyalarsanız lütfen işlevin yazılışını da buna göre değiştirin.
İsim | Bölge | Ürün | Miktar |
---|---|---|---|
Yusuf | Güney | Elma | 160 |
Ümit | Kuzey | Alıç | 226 |
Cüneyt | Güney | Nar | 115 |
Pınar | Batı | Kiraz | 194 |
Murat | Doğu | Muz | 165 |
Ahmet | Güney | Nar | 239 |
Hatice | Güney | Elma | 195 |
Gizem | Kuzey | Zeytin | 236 |
Ceyda | Doğu | Armut | 131 |
Vehbi | Batı | İğde | 142 |
Murat | Güney | İncir | 131 |
Cemil | Doğu | İğde | 231 |
Tuba | Doğu | Nar | 125 |
Hidayet | Doğu | Zeytin | 113 |
Hasan | Doğu | Muz | 188 |
Ben bu tabloda bölgelere göre süzme yapmak istiyorum. Filtreleme için kıstası G3 hücresine “Güney” olarak yazacağım. Sonrasında J4 hücresine aşağıdaki formülü yazıyorum:
=FİLTRE(B3:E17;C3:C17=G3;””)
Excel Bölge sütununda Güney bulunan tüm satırları alarak yeni bir aralık oluşturacak. Aşağıdaki videoda nasıl yapıldığını gösterdim.

3. Çoklu Filtre Kullanma
Eğer birden fazla kıstas kullanmak istersek ne yapabiliriz? Örnek olarak “Güney” bölgesindeki “Elma” ürününü listelemek isteyebiliriz. Bu durumda ekle kısmında her iki sütundaki kıyaslamaları ayrı ayrı yazmak ve aralarında VE anlamına gelen * operatörünü kullanacağız. Bu durumda formülün ekle kısmı aşağıdaki gibi olacak demektir:
=FİLTRE(B3:E17;(C3:C17=G3)*(D3:D17=G4);””)
Eğer “Bölge” sütununda “Güney” veya “Kuzey” olan bölgeleri listelemek istersem bu durumda da ekle kısmında “VEYA” anlamına gelen + operatörünü kullanmamız gerek:
=FİLTRE(B3:E17;(C3:C17=G3)+(C3:C17=G4);””)
Aşağıdaki videoda her iki formülün de nasıl çalıştığını gösterdim.

Filtrele işlevi ile ilgili dikkat etmeniz gereken bir kaç husus var. Öncelikle “ekle” kısmında kullandığınız aralık, ana aralığınız ile uyumlu olmalı. Eğer ana aralığınızda olandan daha küçük veya büyük bir aralık tanımlarsanız işlev #DEĞER! hatası döndürecektir. Yine bu alanda kullandığınız karşılaştırma işlevlerinde bir hata oluştu ise filtrele işlevi de hata döndürür.
Filtrele işlevi farklı dosyalardan veri çekmek için kullanılır ise, formülün çalışabilmesi için diğer dosyanın da açık olması gereklidir. Eğer aralığın bulunduğu dosya açık değil ise işlev #BAŞV! hatası verecektir.