1. RastgDizi İşlevi ve Yazılımı
Bu işlev, girdiğiniz en küçük ve en büyük değerler arasında kalacak şekilde rastgele sayılardan oluşan bir dizi döndürür. İşlevin döndüreceği sayılar ondalık ya da tam sayı olacak şekilde ayarlanabilir. Yazılımı:
=RASTGELEDİZİ([satırlar];[sütunlar];[min];[maks];[tamsayı])
=RANDARRAY ([rows]; [columns]; [min]; [max]; [integer])
satırlar: Döndürülecek dizinin toplam satır adedi.
sütunlar: Döndürülecek dizinin toplam sütun adedi.
min: döndürülecek rast gele sayıların sahip olabileceği değerler için alt sınır.
maks: döndürülecek rast gele sayıların sahip olabileceği değerler için üst sınır.
tamsayı: döndürülecek sayıların tam sayı mı ondalık sayı mı olacağını belirler. Tamsayı döndürmek için 1, ondalık döndürmek için 0 rakamı kullanılmalıdır.
Formülün yazılımından da anlaşılacağı üzere hiç bir parametrenin kullanımı zorunlu değildir. Eğer formül parametre kullanılmadan girilirse, girildiği hücreye 0 ila 1 arasında rastgele ondalıklı bir değer atayacaktır.
Eğer formülün içinde tamsayı parametresi girilmez ise alt ve üst sınır tam sayı olarak girilse dahi ondalıklı değerler döndürür.
2. Uygulama
Aşağıdaki videoda formülün çalışması ile ilgili bir kaç örnek gösterdim.

Bu formül Excel’in diğer sayı üretme işlevleri olan RASTGELEARADA ve S_SAYI_ÜRET işlevlerinden en büyük farkı tek bir değer döndürmek yerine bir dizi döndürmesidir. Diğer işlevlerde birden fazla hücre için sayı üretmek istediğinizde bu işlevleri diğer hücrelere çoğaltmanız gerekiyordu.
Diğer bir farkı da artık sayı üretme üzerinde daha fazla parametre ve daha fazla kontrole sahipsiniz. S_SAYI_ÜRET formülü 0 ila 1 arasında bir sayı üretirken tam sayı elde etmek için ek formüllere ihtiyacınız var, RASTGELEARADA ise sadece tam sayı üretebiliyor. Her iki işlevin de kullanımı dikkate alındığında tek bir işlev ile her iki formülün yapabileceği ve daha fazla yeteneğe sahip oluyorsunuz.
Merhaba
Bu formülleri kullanarak, tekrarsız bir şekilde nasıl sayı üretebiliriz?
Merhaba,
Normalde bu formül ile üretilen sayıların tekrar etmesi çok zordur. Ancak tam sayı oluşturmak istediğinizde bu tarz bir ihtimal ortaya çıkar. Onu da örnek olarak SIRALI işlevi ile bir liste oluşturup yanına Ratgele sayılardan oluşan bir liste ekleyip, buradaki n. küçük sayının hangi sırada olduğunu bulup ana listdeki o sıradaki sayıyı farklı bir listeye çekerek aşabilirsiniz.
Saygılarımla,