1. Eğer İşlevi

Eğer işlevi, Excel’in en faydalı işlevlerinden biridir. İşevi, iki değeri karşılaştırır, karşılaştırma eğer sağlandı ise bir değeri, sağlanmadı ise bir başka değeri geri döndürür.

Bu yazımda kullandığım örnek dosyaya buradan erişebilirsiniz.

2. Yazılışı ve Parametreleri

Eğer işlevi bir mantıksal karşılaştırma işlevidir. Karşılaştırma sonucunda Doğru veya Yanlış olarak sonuçlandırılır. İşlev içinde karşılaştırmanın doğru olması durumunda ve yanlış olmasını durumunda gösterilecek değerler tanımlanabilir. Hemen yazılışına bakalım:

=EĞER(mantıksal_sınama; [doğru_ise_değer]; [yanlış_ise_değer])
=IF(logical_test, [value_if_true], [value_if_false])

mantıksal_sınama: Bir kaşılaştırmayı ifade eder. Metin, tarih, rakam gibi değerleri bir kıyaslama operatörü ile kıyaslamanız gerekir. Kıyaslamada kullanacağınız değerler hücre başvurularından veya başka formüllerden gelen sonuçlar olabilir.

[doğru_ise_değer]: Karşılaştırma sonucu doğru ise hücre içinde gösterilecek değerdir. Metin, tarih, rakam, hücre başvurusu ve farklı formüller yazılarak döndürdükleri değerler kullanılabilir. Girilmesi zorunlu değildir. Boş bırakılırsa 0 değerini döndürür. 

[yanlış_ise_değer]: Karşılaştırma sonucu yanlış ise hücre içinde gösterilecek değerdir. Metin, tarih, rakam, hücre başvurusu ve farklı formüller yazılarak döndürdükleri değerler kullanılabilir. Girilmesi zorunlu değildir. Boş bırakılırsa 0 değerini döndürür.

3. Kullanımı

Eğer işlevinin son iki parametresi isteğe bağlı olarak girilebilmesine rağmen kullanılmamaları durumunda istediğiniz sonucu alamamanıza sebep olabilir.

a. Doğru ve Yanlış Parametreleri Kullanılmaz İse

İşlevin doğru ve yanlış durumunda yapmasını istediğimiz kısımlar isteğe bağlı girilebilir demiştik. Aşağıdaki tabloda bu kısımları girmez isek formül nasıl bir değer döndürür bir bakalım isterseniz. Sayfada B sütunundaki değerlerin ortalaması C2 hücresinde yer alıyor. B sütunundaki değerleri bu ortalama ile basit bir kıyaslama ile karşılaştıralım. Dikkat ederseni işlevin, boş bırakılan parametre yerine 0 değerini döndürdüğünü görebilirsiniz.

b. Sıfır Yerine Boş Değer Döndürme

Eğer işlevin belli bir şart için herhangi bir değer döndürmemesini istersek “” ifadesini kullanabiliriz. Aşağıdaki resimde ilgili alanlara “” ifadesin koyduğumuzda yukarıda verdiğim karşılaştırmanın döndürdüğü değerler yer almakta.

Burada dikkat edeceğimiz konu alt 4 satırdaki değerlerdir. Aralıkta yer alan toplam satır sayısı E19 hücresinde 12 olarak gözükmekte. Bağ_Değ_Dolu_Say işlevi aralıktaki boş hücreleri atlayarak sadece değer içeren hücre sayısını döndürüyor olmasına rağmen burada “” ifadesini de değer olarak alıyor ve 12 rakamını döndürüyor. Eğer işlevi boş bir değer döndürse dahi bu döndürdüğü değer bir metin olarak algılanır. Bazı durumlarda değer olan hücre sayılarını karşılaştırmak durumunda kalırsanız aklınızda bulunmasında fayda var.

c. Doğru, Yanlış Mantıksal Değerleri Döndürme

Bazı durumlarda, özellikle karşılaştırma için bir hesaplama yaptırıp sonucunu kullanıyorsanız, yaptığınız kıyasın sonucunu görmek isteyebilirsiniz. Bu gibi durumlarda işlevin DOĞRU veya YANLIŞ değerlerini döndürmesi sağlanabilir. Aşağıdaki resimde ilgili formül yazılımını ve sonuçlarını görebilirsiniz.

d. Diğer Mantıksal İşlevler İle Kullanımı

Bazı durumlarda mantıksal sınamada birden fazla şart kullanmanız gerekebilir. Bu durumda VE ile YADA işlevlerini beraber kullanabilirsiniz.

d. İç İçe EĞER İşlevi

Bazı durumlarda birden fazla şartı ardı ardına değerlendirmek durumunda kalabilirsiniz. Bu durumda iç içe birden fazla EĞER işlevi kullanabilirsiniz. Örnek olarak aşağıdaki tablodaki gibi 3 kademeli bir değerlendirme yapmak istediğimizi düşünelim, alınan puan 1 ise kötü, 2 ise iyi, 3 ise çok iyi, bunların haricindeki rakamların da değerlendirmeye alınmadığını göstermek isteyelim.

Burada kullandığım formül ile önce C sütunundaki değer 1’e eşit mi onu kontrol ediyoruz, eğer doğru ise “Kötü” metini gösteriliyor, eğer eşit değil ise bu sefer 2 değeri ile kıyaslıyoruz. Değer 2’ye eşit ise “İyi” metni gösteriliyor. Eğer değer 2’ye eşit değil ise bu sefer 3 ile kıyaslanıyor. Eğer 3’e eşit ise “Çok İyi” metni gösteriliyor, eğer değil ise “Geçersiz” metni.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar
Etiketler: ,

Leave a Reply