1. VE İşlevi

VE işlevinin amacı birden fazla şartı karşılaştırarak hepsinin de doğru olması durumunda doğru değerini geri döndürmesidir. Bu işlev içinde en fazla  255 tane şartı kontrol edebilirsiniz.

2. Yazılışı ve Parametreleri

VE formülünün yazılışı oldukça basittir:

=VE(mantıksal1, [mantıksal2], …)
=AND(logical1, [logical2], …)

Buradaki mantıksal ifadesi herhangi bir kıyaslama olabilir. Bunun için de hücre içindeki verileri, sabit değerleri, DOĞRU veya YANLIŞ döndüren işlevler kullanabilirsiniz. Eğer VE formülü içindeki tüm karşılaştırmalar doğru ise formül DOĞRU değerini döndürecektir.  Bu karşılaştırmanın herhangi bir tanesi yanlış ise formül YANLIŞ değerini döndürür. Aşağıdaki tabloda kıstas sonuçlarına göre VE işlevinin döndürdüğü değerleri görevbilirsiniz.

Mantıksal kıyaslamalarla ilgili daha ayrıntılı bilgi almak için buradaki yazıyı okumanızı şiddetle tavsiye ederim.

Kıstas 1 Kıstas 2 VE Sonucu
YANLIŞ YANLIŞ YANLIŞ
YANLIŞ DOĞRU YANLIŞ
DOĞRU YANLIŞ YANLIŞ
DOĞRU DOĞRU DOĞRU
3. Kullanımı

VE işlevi değer olarak sadece YANLIŞ ve DOĞRU döndürdüğü için tek başına kullanılması çok nadirdir. Çoğunlukla EĞER işlevi ile beraber kullanılır.

Aağıdaki örnekleri çıkardığım dosyayı buradan temin edebilirsiniz.

a. Belli Değerler Arası

Bu işlevi örnek olarak stok kontrolü için kullanabiliriz. Elimizdeki miktar verilen alt ve üst sınırlar arasında mı kontrol ederek belirli ifadeleri hücre içinde otomatik olarak göstermemizi sağlayabilir. Aşağıdaki ilk resimde bu tarz bir kıyaslamayı ve EĞER işlevi ile beraber kullanılarak nasıl daha anlaşılabilir bir ifadeye dönüştürdüğümü görebilirsiniz.

Bu işlev ile tarihleri kontrol edecekseniz dikkate etmeniz gereken konu tarihlerin bir hücre içinde tarih değeri olarak yer alması veya bu mümkün değil ise TARİHSAYISI işlevi ile metin olarak girilmiş tarihin tarih ifade eden sayıya çevrilmesidir.

Aşağıdaki resimde metin olarak girilmiş tarihlerin TARİHSAYISI ile birlikte kullanılmadığında formülün nasıl hatalı bir değer döndürdüğüne dikkat edin. Bu nedenle bu tarz karşılaştırmlarda tarihin metin olarak girilmediğinden emin olun. Buna en güzel örnek Excel tablolarında sütun başlıklarında yer alan tarih ifadeleridir.

b. İki Hücre Değerini Kontrol Etme

Bazı durumlarda iki veya daha fazla hücredeki değerleri kontrol ederek, sahip oldukları değerlere göre bir sonuca ulaşmak isteyebilirsiniz. Aşağıdaki resimde “Ödeme Durumu” sütunundaki değer “ALINDI” ise ve “Kargo Tarihi” sütununda bir değer girildi ise formül “DOĞRU” değerini döndürecektir.

c. Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

VE işlevi kullanırken dikkat etmeniz gereken en önemli husus, kıyaslama esnasında sadece mantıksal bir değer (DOĞRU/YANLIŞ) içeren bir hücre başvurusu veya sonucu mantıksal değer olacak bir kıyaslama kullanmanız gerektiğidir. Aşağıdaki resimdeki 2. satırda formülün nasıl yanlış bir değer döndürdüğüne dikkat edin. 3. satırda ise iki metin karşılaştırmasının sonucunda formül hata döndürüyor.

VE işlevini kullanırken dikkat etmeniz gereken en önemli husus birden fazla hücre değerinin sonucunu kontrol etmeniz gereken durumlarda ortaya çıkıyor. Örnek olarak 3 sütundaki değerleri kontrol etmeniz gerekiyor ve bu hücrelerdeki değerlere göre bir sonuç çıkarmanız gerekiyor ise, bu durumda her bir hücrenin değerine göre nasıl bir sonuca ulaşmak istediğinizi bir tablo haline getirmeniz ve her bir şartı ayrı ayrı yazmanız daha hızlı ve hatasız çalışmanızı sağlayacaktır.

Aşağıdaki resimde nasıl bir yöntem kullanabileceğinizi bir örnek ile göstermeye çalıştım.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar
Etiketler: , ,

Leave a Reply