1. Power Query İle Özet Tablo Ters Çevirme
Daha önce formülleri kullanarak bir özet tabloyu nasıl dikey tablo haline getirileceğini göstermiştim. Bu sefer bu işlemi Power Query kullanarak yapacağım. Neden Power Query, Excel 2019-2010 arasındaki sürümlerde özet tablodaki formatındaki verilere yenilerinin eklenmesi durumunda elle müdahale gerekiyor idi. Power Query ile bu müdahale çok daha hızlı ve kolay yapılabilir.
Uygulamada kullandığım dosyayı buradan indirebilirsiniz.
1. Uygulama
a. Veri Kaynağını Belirlemek
İlk yapacağımız işlem verilerin Power Query düzenleyicisi içine aktarmak. Öncelikle Veri sekmesine giriyoruz ve “Veri Al” komutunu kullanmamız gerek. Ancak burada dikkat etmemiz gereken bir konu var. Mevcut dosya içinden bir veri almak istediğimizde bu verinin Excel Tablo formatında olması lazım. Ancak bizim özet tablo biçimindeki verilerimiz bir tablo haline getirilemiyor, sütun başlıkları 2 satıra yayılı.
Bu nedenle ben Veri Al altında Dosyadan ve Excel Çalışma Kitabı seçeneğini kullanacağım. Excel dosya seçme penceresini görüntüleyecektir. Burada dosyayı koyduğum dizine giderek dosyayı seçiyorum ve “IMPORT” düğmesine basıyorum. Karşıma dosya içindeki sayfaların yer aldığı bir Gezgin ekranı geliyor Burada verilerimin yer aldığı 2022 çalışma sayfasını seçiyorum ve hemen yanında bu verilerin bir ön izlemesi görüntüleniyor.
Bu ekranda hemen “Yükle” düğmesini kullanmayacağız. Verilerimiz geldi ancak istediğimiz biçimde değil. Öncelike bu veriyi ters pivot haline döndürmemiz gerek. O yüzden Veri Dönüştürme düğmesine basarak Power Query düzenleyicisini açacağım.
b. Gereksiz Verileri Kaldırma ve Ters Pivot
Power Query düzenleyicisine girdiğimizde ilk sütunun, 1. ve 3. satırların işimize yaramayacağını görüyoruz. İlk önce ilk sütunun sütun başlığı üzerine sağ tıklayarak “Kaldır” diyerek bu sütunu kaldıracağım.
Ardından araç çubuğundan “Satırları Kaldır” komutunu kullanarak ilk satırı iptal edeceğim. Şu aşamada veriler biraz istediğim kıvama gelmeye başladı. Sonrasında araç çubuğunda “İlk Satırı Üst Bilgi Olarak Kullan” seçeneğini kullanarak tarihlerin olduğu satırı sütun başlığı olarak ayarlayacağım.
Son aşama olarak gereksiz olan 3. satırı da “Satırları Kaldır” komutunu kullanarak sileceğim. Artık verilerim ters özet tablo yapılmaya hazır. Tek yapmam gereken ilk sütunu sütun başlığına tıklayarak seçmek, sağ tıklamak ve Diğer Özet Sütunları Çöz komutunu kullanmak. İşte bu kadar, artık tablomuz dikey tablo haline geldi.
c. Kozmetik Ayarlar
Tablomuz hazır ancak öncelikle sütun başlıkları istediğim gibi değil. Hemen bunları değiştirelim. İlk sütunun başlığına çift tıklayarak Servis Destek Talebi başlığını giriyorum. Sonrasında sırası ile aynı işlemi diğer sütunlara uygulayarak bunlara Tarih ve Saat başlıklarını ekliyorum.
Hatırlarsanız tabloda bir de gün satırı vardı. İhtiyacım yok ancak ben yine de ekleyeyim. Sütun Ekle sekmesine girerek Özel Sütun komutuna tıklıyorum. Gelen pencerede Yeni Sütun Adı kısmına Gün yazacağım. Özel Sütun Formülü alanına ise:
=Date.DayOfWeekName([Tarih])
formülünü gireceğim. Ve Gün adında o tarihin hangi güne denk geldiğini gösteren bir sütun eklenecek. Bu sütunu başlığından tutup sürükleyerek Tarih sütunun yanına taşıyorum. Artık tablom hazır. Kapat ve Yükle diyerek bu sorgunun sonucunu yeni bir sayfaya tablo olarak aktarıyorum.
Artık işlem tamamlandı. Hatırlamanız gereken tek k0nu, özet tabloya yapacağınız herhangi bir değişiklik sonrası dosyayı önce kaydetmek sonrasında sorguyu yenilemek olmalı. Eğer dosyayı kaydetmeden sorguyu yenilerseniz en son önbelleğe alınan veriler üzerinden işlem yapılır bu da dosyayı en son okuttuğunuz an demektir.
